Напишете дума/думи за търсене

Безсънието ни прави импулсивни

Прекалено сте импулсивна – както в работата, така и в личния живот. Според американски психолози причината може и да е недоспиване.

Екип от университета на Южна Каролина провежда изследване и доказва, че понякога прибързаните решения и дори неадекватните реакции в ежедневието не се дължат на психологични кризи, а са последствие от безсъние. Учените са категорични, че пълноценният сън е неизменно свързан със самоконтрола и душевното спокойствие, затова и липсата му веднага се отразява върху адекватността на реакциите ни.

Според специалистите лошите и прибързани решения могат да са последствие не само от липсата на достатъчно часове сън, но и от нередовен и накъсан ритъм на спане.

Сънят ни прави психично стабилни

Учените от университета на Южна Каролина обясняват, че когато човек си е отпочинал напълно, когато е спал дълбоко поне над 7 часа, той е в идеална кондиция не само на физично, но и на психично ниво и напълно контролира емоциите и реакциите си. Но когато е дремнал само няколко часа, трудно е заспал, будил се е няколко пъти през нощта или е станал прекалено рано, започва да има по-забавени реакции и още по-лошо – да не преценява адекватно ситуацията, да взима неправилни решения без да може да ги обмисли и да види дали е избрал най-добрия вариант.
Ако това се случва инцидентно, едва ли е проблем, но когато става дума за редовно недоспиване и липса на почивка, може да се стигне до конфликти както в професионален, така и в личен план.

Лек срещу затлъстяване

Учените установяват, че хората, които спят пълноценно, са много по-концентрирани през работния процес, но също така и по-адекватни и запазващи самообладание при стресови ситуации.
Екипът предвижда да разшири изследването като целта е да се докаже дали пълноценният сън не може да се използва като терапия при хора с алкохолна и наркотична зависимост.

Изследване от 2013 г. вече е доказало, че хората със свръхтегло, подложени на специална терапия със сън, започват да консумират много по-ниско калорични продукти и да приемат много по-малки количества храна след 7-8 часа дълбок сън.
Според специалистите провели изследването, цяла нощ спане не само регулира хормоните в тялото и потиска глада за сладко, но също така и оказва влияние на способността да контролираме импулсивните решения като това да похапнем още един сладолед или да си купим още един шоколад.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X