Напишете дума/думи за търсене

Изварата - задължителна за жените и с добро антираково действие

Изварата се получава от пресичане на белтъците на млечни продукти като мляко, суроватка, мътеница. Тя е с много високо съдържание на белтъчини. В 100 г извара се съдържат около 20 г белтък. Има пълномаслена извара, но дори в нея мазнините са в пренебрежимо малко количество. Тези, които правят протеинова диета за отслабване, предпочитат обезмаслената, идеална за случая. Изварата има мека консистенция, може да бъде и леко зърнеста. Вкусът й е млечнокисел, леко сладникав. Полезността на изварата се състои и в нейните почти 20 незаменими аминокиселини, протеини, калций, желязо, фосфор, магнезий, лактоза.

Благодарение на високото съдържание на калций тя е голям помощник на всяка жена, защото заздравява костите, косата, ноктите. Калцият подобрява и съня, така че вечеря, съдържаща извара, е добра за хора, които имат проблеми в тази посока. Изварата не трябва да се пренебрегва от нито една възрастова група – тя помага на децата да растат бързо и със здрава костна система, изключително полезна е за бременните и кърмачките и на всяка цена наблегнете на нея, ако ви предстои климактериум или сте вече в него. Витамините в изварата пък - А, Е, Р, В2, В6 и В12, помагат за усвояването на храната и са важни за сърцето и кръвта.

Съществуват редица нови изследвания, които свързват полезността на изварата с превенцията и борбата с рака, тъй като тя засилва междуклетъчните връзки.

Предлага се следната рецепта за профилактика на ракови заболявания: смесете 150 г извара с 2 с.л. ленено масло и го хапвайте веднъж дневно или на няколко приема. Това според специалистите редуцира туморите и предпазва от поява на им.

За да има максимална полза от нея, съветват изварата да бъде консумирана със захар, плодове, кафе, шоколад и повечко мазнини. Ако пийвате алкохол, също имайте предвид изварата като добро мезе.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X