Напишете дума/думи за търсене

Изследвания, които трябва да направим, ако не може да отслабнем

Спазвате хранителен режим, спортувате и въпреки това не успявате да свалите излишните килограми. Лекарите обясняват, че неконтролируемото качване на килограми е свързано с ендокринни заболявания, диабет или хормонални нарушения. Тези нарушения може да бъдат установени с помощта на съвременната лабораторна диагностика. В два поредни броя ще ви разкажем за тях.

Т3 и Т4

Това са хормони на щитовидната жлеза. Щитовидната жлеза е ендокринен орган, който извлича йод от кръвта, съхранява го и синтезира йодосъдържащи хормони – тироксин (Т4) и трийодтиронин (Т3). Те играят важна роля за всички процеси в организма – регулират скоростта и интензивността на обмяната на веществата. Поради това нарушенията в тяхното ниво може да доведат до колебания в теглото.

(TSH)

Тироиден стимулиращ хормон (TSH) – образува се в хипофизата. Т3 и Т4 се отделят в кръвта по негова „команда” – което означава, че нарушенията в него водят автоматично до други нарушения в ендокринната система.

Глюкоза в кръвта

Глюкозата е най-важният източник на енергия за тялото. След прием на храна концентрацията на глюкоза в кръвта леко се повишава, а при гладуване, физически натоварвания и стрес се понижава. Повишеното ниво на глюкоза на гладно може да е сигнал както за метаболитен синдром (рисков фактор за диабет и сърдечносъдови заболявания), така и за наличие на диабет.

Гликиран хемоглобин

Според препоръката на Световната здравна организация този тест е признат за оптимален и необходим за контрол на диабета. В повечето случаи именно с негова помощ се засича навреме латентният диабет (предиабет), който често съпровожда затлъстяването.

Инсулин

Този хормон се изработва в панкреаса и е основният регулатор на въглехидратния метаболизъм. Повишената концентрация на инсулин предизвиква увеличено усвояване на глюкоза в тъканите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X