Напишете дума/думи за търсене

Стресът отключва диабет при малчуганите

Според специалисти причина за множество болести при децата е именно стресът, на който се подлагат още в ранните класове. Лекарите обясняват, че той може да доведе дори до диабет.

В България нараства броят на децата с това заболяване. Според специалисти все по-често диабет се открива дори при деца под годинка.

По данни на Световната здрава организация от диабет в света страдат 285 милиона души, като отключващ фактор за заболяването в детска възраст са именно стресът и неправилното хранене.

Първи клас

Специалистите подчертават, че има няколко основни критични периоди за децата - започване на детска градина, преминаване в начално училище и след това в средно.

Родителите често не си дават сметка колко високи са нивата на стрес за децата в тези преходни периоди. Те непрекъснато се страхуват от новата среда, притесняват се от непознатата обстановка и вечно мислят дали ще се справят с всички ангажименти.

Отключващи фактори

Тялото реагира на стреса, като задейства автоимунен процес, който води до инсулинов дефицит. Специалистите уточняват, че, разбира се, от значение са също и фактори като генетична предопределеност, наднормено тегло и неправилно хранене, но все пак стресът се оказва водещ при много от засегнатите деца.

Лекарите уточняват, че най-важно е ранното диагностициране и своевременното и адекватно лечение. Съветват на децата да се правят профилактични кръвни тестове дори без наличие на симптоми. А спешно да се търси ендокринолог, ако малчуганът вечно е уморен и отпаднал, непрекъснато е жаден, често уринира.

Профилактика

Специалистите настояват, че най-важното е да се предостави нужното спокойствие на детето. Това не означава да не го записвате в добро училище, но да му оставяте да има свободни часове за игра и почивни дни без ангажименти. Важно е също малчуганът да не сменя прекалено често средата или за кратък период да започне не само ново училище, но и нова група за спорт, нов курс по език и т.н. Когато съвпаднат няколко различни среди, в които детето трябва да се впише, стресът става болестотворен.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X