Напишете дума/думи за търсене

За кои болести е виновно затлъстяването и как да ги избегнем

Затлъстяване и сърдечносъдови заболявания

Наднорменото тегло увеличава риска от развитие на исхемична болест на сърцето, инсулт и сърдечно-съдова смърт. Редица проучвания са доказали пряката връзка между наднормените килограми и тези три рискови фактори. Изследователите изчислили, че хора с наднормено тегло са с 32% по-висок риск от коронарна болест на сърцето. Теглото извън нормални стойности увеличава риска и от исхемичен инсулт с 22%, а затлъстяването- с 64%. Не на последно място, жените с наднормено тегло и затлъстяване са с 62% по-голям риск от ранна сърдечна смърт.

Отново, отслабването с от 5% до 10 % може да бъде благоприятно и да подобри сърдечно-съдовите рискови фактори при хората с наднормено тегло. Това е така, защото загубата на тегло води до понижение на кръвното налягане, лошия LDL холестерол и триглицеридите.

Затлъстяване и Алцхаймер и деменция

При хората със затлъстяване рискът от развитие на Алцхаймер е с 42% по-висок.

Наднорменото тегло е сред потенциалните рискови фактори за болестта на Алцхаймер и деменция, които се превърнаха в бич за обществата с високата продължителност на живот.

Затлъстяване и артрит и други скелетно-мускулни смущения

Съвсем логично е наднорменото тегло да доведе до механични натоварвания на костно- мускулната система. Затлъстяването се свързва със заболявания като артрит, както и остеоартрит на коляното и бедрото.

Рисковете за изброените заболявания, намаляват значително, при постигане и поддържане на здравословни килограми. Затлъстяването е обратимо, но все пак е много по-трудно да свалите, отколкото да натрупате килограми.

Най-добрата грижа за здравето е превенцията на затлъстяването. В същото време никога не е късно да започнете да се грижите за себе си по-добре и да откриете най-подходящия за Вас хранителен режим, който да ви помогне да постигнете и задържите оптималното за вас тегло, като се научите да се храните правилно.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X