Напишете дума/думи за търсене

Тази билка прави рибата неустоима

Някой кулинар ще каже, че е въпрос на вкус с какви подправки да обогатите ястията си. Когато обаче си недостатъчно опитен в кухнята, е полезно да знаеш някои основни правила. Представяме ви подправките, които се предлагат на пазара и какво е тяхното приложение.

Естрагон

Името е френско и идва от латинската дума „драконче“. Вероятно идва от едновремешното убеждение, че растението лекува от ухапване от змии или пък е кръстено така заради продълговатите си, змиеподобни корени. Нарича се още „тарос“ и по нашите ширини има две разновидности – френски и руски. Френският има по-наситен вкус и затова е по-предпочитан в готвенето. Стара подправка е и се е ползвал още от римляните за освежаване на дъха и при проблеми със съня. Днес намира широко приложение в кулинарията. Има парлив и специфичен вкус и лек аромат на анасон.

Здравословни предимства

Листата му са богати на етерични масла, витамини, калций, калий, магнезий, фосфор, флавоноиди, гликозиди и др. Естрагонът е добър диуретик, нормализира киселинността на стомашния сок, помага при безсъние и улеснява дишането. Ако сте на диета, се лишавайте обаче от него, защото той стимулира апетита.

Кулинарно приложение

В консервната промишленост се използва предимно сушен естрагон за подправяне на домати, краставици, горчица, оцет. Свежите му клонки са много подходящи при приготвяне на риба и морски дарове, яйца и ястия с яйца, предимно омлет, както и някои сосове. Прочутият холандски сос беарнез включва естрагон, както и няколко френски соса, включително дижонската горчица. Опитайте да подправите картофи, карфиол, аспержи и други зеленчуци с естрагон, комбинацията е любопитна.

Ако приготвяте пача или други желирани меса, естрагонът ще ви помогне да постигнете балансиран и интересен аромат и вкус. В гювече също подхожда, защото прави вкуса на сиренето и месото по-отчетливи.

В средиземноморската кухня таросът е на почит. Италианците понякога подправят с него пасти и пици, гърците не го пропускат, когато приготвят риба.

Кърито стопля, вталява и чисти от токсини

С това наименование се наричат три различни неща – едното е вид ястие, второто – смес от подправки и третото – тропическо дърво, чиито листа се използват като подправка. Ще разгледаме последните две. Дървото с листа къри расте в Индия и Шри Ланка и има широко приложение в много райони с кухня, повлияна от индийските традиции. Ароматът на листата къри не прилича на никой друг. Има полъх на анасон и цитрус, но не е натрапчив, а много свеж.

Сместта от подправки, която също се нарича къри, съдържа някои от следните подправки: куркума, кориандър, кимион, лют червен пипер, сминдух, джинджифил, черен пипер, канела, кардамон, семена от копър, индийско орехче и други. Приготвянето на такава смес обаче не е просто занимание. Необходимо е да се смесят конкретни пропорции от всяка отделна подправка, като всяка се запича предварително в сух тиган, за да изпъкне ароматът й. Тези смеси се наричат „масала“ и съществуват много видове масала. Най-прочута и разпространена е „гарам масала“. Тя се използва най-често в студени райони и поради тази причина съдържа съставки, които загряват тялото, като канела, кардамон, черен пипер, карамфил и др.

още нещо

Листата къри дори не влизат в състава на жълтеникавия прах, който се продава в повечето супермаркети под наименованието „къри“. Може да ги откриете в специализирани магазини за подправки и биопродукти. Нищо друго не може да ги замени в ястието със същия успех.

Здравословни предимства

Те зависят от състава на сместта къри. Но обичайно сместта от подправки възбужда апетита, а същевременно куркумата в него не позволява да напълняваме, защото пречи на образуването на мазнини и гони вредния холестерол. Кърито стимулира имунната система и чисти организма ни от токсини. Има данни, че къри е добър помощник на пациенти, подложени на химиотерапия, защото унищожава ракови клетки. Кърито затопля организма, води до засилено производство на ендорфини и помага при грип и настинка.

Кулинарно приложение

Листата от къри подправят всякакви солени ястия – постни, с риба и с месо. Слагат се в първия етап от готвенето, за да пуснат своите аромати в малко мазнина. Различните смеси къри също се прилагат в най-разнородни рецепти – от варива, през месо, до сосове. Комбинациите обикновено съдържат силни и натрапчиви подправки като канела, кардамон, кимион, семена от резене и други, затова внимавайте с количеството къри, което слагате в гозбата си. Къри смесите се предлагат както във вид на прах, така и като пасти. Пастите са с по-силен и траен аромат и вкус, а някои от тях са и доста пикантни. Обикновено по-лютите се пакетират в червени пликчета или бурканчета с червен етикет.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X