Напишете дума/думи за търсене

Защо истинското балсамико има баснословна цена

Балсамовият оцет произхожда от Модена в Северна Италия. Както всички добре знаем, италианците знаят как да глезят вкусовите си рецептори, а този продукт е сред най-любимите в тяхната кухня. От доста години вече се предлага и на нашия пазар. Наричаме го съкратено „балсамико“, но за съжаление по-евтините балсамови оцети, които се предлагат, нямат нищо общо с оригиналния балсамико, дело на специалистите в Модена. Производителите му наистина са специалисти, защото производството на балсамов оцет е сложна процедура. За направата му е необходима гроздова меласа, която трябва да е отлежала в бъчви 15-20 години. Всяка година оцетът трябва да се прелива от един вид бъчва в друга. Използват се бъчви от дъб, кестен, акация, черница, ясен. Възможно е допълнителното овкусяване с билки като естрагон, кимион, маточина, босилек и други. Рецептата за балсамовия оцет е древна и нейните производители в Модена са създали консорциум, който защитава и гарантира качеството на продукта им по целия свят.

Балсамов оцет с червен етикет означава, че е престоял в бъчви „само“ 12 години, среброто е 18 години, а златото – 25. Разбира се, тук говорим за умопомрачителни цени от 100 лева за малка бутилка. Тези оцети, които са достъпни и се предлагат на нашия пазар, са между 4 и 20 лв и са имитации. Правят се от винен оцет, карамел, оцветители и сгъстители. Така или иначе вкусовите им данни се опитват да наподобят тези на истинското балсамико. То е със силен аромат и дъх на бъчва. Истинското балсамико е по-скоро сладникаво, затова нерядко се използва и при овкусяването на сладкиши. Например италианците обичат да заливат с капчици от него ягодите си, крем карамела, сладоледа.

Основното правило за ползването му е да се добавя към ястията след приготвянето им.

Кулинарна употреба и полезни свойства:

Децата ще харесат балсамовия оцет, защото е по-мек и по-сладък от другия. Няма да сбъркате, ако замените изцяло ползването на оцет с балсамов. Освен че е по-вкусен и ароматен, той е и по-здравословен. Съдържа антиоксиданти, както и фенолови съединения и биофлавоноиди, които потискат чувството за тревожност, намаляват опасността от инфаркт, имат антисептично и антимикробно действие, влияят добре на вида на кожата и т.н. Може да го слагате на салатата заедно със зехтин, както и да консервирате с него. Също така при приготвянето на сосове за месо и риба той ще ви е от полза. Сотирайте с балсамико вместо с вино и също ще останете доволни. Полейте сирената с балсамико, така техният вкус ще изпъкне. Кулинарите го ползват и като финален щрих за много ястия. Подходящ е за риба, месо, зеленчуци, ориз, картофи и други.

Дип от авокадо с балсамико

Необходими продукти:

1 авокадо

1 пакетче крем сирене

1 люта чушка на ситно

2 с.л. балсамико

1 ч.л. лимонов сок

Начин на приготвяне:

1. Обелете и изчистете авокадото от костилката. Намачкайте го добре с вилица или в блендер и го залейте с лимоновия сок, за да не потъмнее.

2. Добавете крем сиренето, лютата чушка и балсамикото и хубаво разбъркайте.

3. Сервирайте с препечени филийки или парченца арабски питки.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X