Напишете дума/думи за търсене

3 ястия с леща

Леща с наденица, червено вино и розмарин

необходими продукти:

225 г леща

750 г наденица

3 с.л. зехтин

300 мл червено вино

2 скилидки чесън на ситно

2 стръка пресен лук на ситно

листата на 2 стръка розмарин

1 червена люта чушка на ситно

6 сушени домата в зехтин на ивици

300 мл телешки бульон

2 с.л. магданоз

сол

черен пипер

начин на приготвяне:

1 Сварете лещата за 15 мин в подсолена вода. Не се притеснявайте, ако остане леко недоварена. След това ще продължите с термичната й обработка.

2 Загрейте 1 с.л. зехтин на средна температура. Прибавете наденицата за 8-10 мин. Обръщайте я от време на време. Покрийте я с фолио, за да се запази температурата й.

3 Изсипете още 1 с.л. зехтин в тигана и излейте червеното вино. Увеличете температурата и оставете сместа да заври. След като се редуцира до 3 с.л., махнете от огъня.

4 Прибавете и останалата част от зехтина в тигана. Добавете чесъна, лука, розмарина и лютата чушка. Гответе, докато лукът омекне.

5 Сложете към зеленчуците доматите, лещата, сгъстеното червено вино, телешкия бульон, сол и черен пипер. Оставете сместа да къкри, докато лещата съвсем омекне. Прибавете магданоза. Сервирайте с наденица.

Пикантна супа от леща

необходими продукти:

1 с.л. зехтин

1 глава лук на ситно

2 счукани скилидки чесън

500 г картофи на ситно

2 средни моркова на стино

2 стръка целина на ситно

2 домата на ситно

1 ч.л. къри

1 л пилешки бульон

1/2 ч.ч. червена леща от консерва

листа от кориандър за сервиране

начин на приготвяне:

1 Загрейте зехтина на средна температура. Добавете чесъна и лука, гответе 3 мин, като бъркат еот време на време. Прибаветге морковите, целината, доматите и картофите. Гответе 5 мит, като бъркате от време на време.

2 Добавете бульона. Овкусете с черен пипер. Покрийте и оставете да заври. Намалете температурата. Оставете да къкри 15-20 мин, или докато картофите омекнат. Свалете от котлона и след 5 мин прибавете и лещата.

3 Сложете сместа в блендер и пюрирайте до гладкост. Сервирайте с листа кориандър.

Салата от леща и копър

необходими продукти за дресинга:

2 с.л. лимонов сок

2 с.л. зехтин

1 с.л. оцет балсамико

1/2 ч.л. сол

1/4 ч.л. захар

1/4 ч.л. черен пипер

1 смляна скилидка чесън

за салатата:

1 1/4 ч.ч. леща

3/4 ч.ч. червена чушка на ситно

1/2 ч.ч. копър

1/2 ч.ч. червен лук на ситно

3 с.л. магданоз

начин на приготвяне:

1 за да направите дресинга, смесете продуктите за него и разбийте добре.

2 За да направите салатата, залейте лещата с 4 сантиметра вода, оставете я да заври. Покрийте с капак тенджерата и намалете температурата. Оставете да къкри 20 мин, или докато омекне. Изцедете я и изсипете към нея дресинга. Прибавете чушката, копъра, лука и 2 с.л. магданоз. Разбъркайте добре. Сервирайте с останалата част от магданоза. Покрийте с фолио и оставете да стегне за час в хладилника.

За още вкусни предложения, срещи със специалисти по здравословно хранене, практични съвети търсете списание "Рецепти за здраве"

В новия ни брой ще намерите кулинарни предложения, с които ще впечатлявате и семейство, и гости. Ще научите по какво се различават синтетичните витамини от натуралните и и дали може да заменят разнообразното хранене. Ще разберете повече за коварните храни, които всеки ден консумираме, и какви може да бъдат техните странични ефекти. Тук са и шест ястия с месо, подходящи за лека вечеря.

Ако сте почитатели на вегетарианството, има интересни рецепти и за вас. От страниците ни ще стане ясно кои са най-прочутите сладкиши по света.

Ще ви предложим идеи за нисковъглехидратни палачинки за съботната сутрин. Във всяка рубрика готвим и със суперхрани.

Ще ви срещнем и с кимиона – подценения извор на здраве, а наш специален гост е Славея Николов от Tasty Food for Busy Mums, която споделя рецепти чак от Лондон. От Стаси Петрова, създател на блога „И трохичка не остана“, ще научим какви са сладките й кулинарни попадения от последните месеци.

В броя ще откриете кои са тънкостите при приготвяне на перфектното барбекю – от това как да избирате месото за него през маринатата и до изпичането, както и как да станете виртуози на домашните бургери. Тук е и седмично меню срещу целулит. Ще ви посъветваме как да станете майстори на салатения дресинг. Ще ви срещнем със средиземноморската кухня, сочена като храната на дълголетниците.

От консултанта по хранене и фитнес треньор Страхил Иванов ще разберете как всеки може да изглежда добре с готвена храна и без лишения. А рецептите, които не бива да ви пропускате, са над 100!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X