Напишете дума/думи за търсене

Най-полезните видове месо

Въпреки модата на вегетарианството, месото си остава за много хора основен продукт от всекидневното меню. В него се съдържат много незаменими аминокиселини, минерали и микроелементи, а някои видове месо са особено полезни. Разбира се, за да се раздваме на ползите, е важно месото да се консумира в умерени количества и здравословно приготвено.

Заешко

Заешкото месо е диетично, но наред с това има и уникални хранителни качества. По съдържание на протеини надминава дори пилешкото. Човешкият организъм го усвоява на практика напълно и доста бързо. Заешкото притежава деликатен вкус и е подходящо за хора, които страдат от проблеми с храносмилането и хронични заболявания на стомашно-чревния тракт. Този вид месо спомага за балансиране на мастния обмен и бързо възстановяване на силите. Още един огромен плюс на заешкото месо е, че е хипоалергенно, което означава, че може спокойно да се включва менюто на малки деца.

Конско

Конското се смята за най-екологично чистото месо. Тъй като конете се отглеждат в чиста среда, месото им не съдържа антибиотици и други вредни компоненти. Протеините в него са идеално балансирани, като същевременно конското месо е рекордьор по съдържание на тиамин, витамин В2 (рибофлавин), мед, желязо, магнезий. Също както заешкото, и конското не предизвиква алергии и е чудесен вариант за детското меню.

Пуешко

В сравнение с месото от другите видове птици, в пуешкото има много по-малко мазнини и калории, а по съдържание на протеини не отстъпва на нито един друг вид месо. В пуешкото се съдържа огромно количество селен и витамин В, никотинова киселина (витамин В3) и фосфор. Любопитна подробност е, че по съдържание на фосфор пуешкото надминава някои видове риба. Усвоява се добре от организма и същевременно дава дълготрайно усещане за ситост. Подходящо е за хора, страдащи от атеросклероза и наднормено тегло, тъй като съдържа умерено количество холестерол.

Пъдпъдъче

Месото от тези птици не е особено популярно рядко се присъства в менюто ни, като причината в повечето случаи е високата му цена. Пъдпъдъчето обаче е изключително полезно, особено за хората, които имат проблем с излишните килограми. 100 г от това месо съдържат само 230 ккал, но за сметка на това - голямо количество протеини, витамини и минерали. Важен детайл е, че протеините от пъдпъдъчето се усвояват изключително бързо. Според експертите това месо помага за възстановяване на организма след прекарана тежка болест или загуба на кръв. Доказано е, че благодарение на богатото съдържание на магнезий, желязо, мед и калий, месото от пъдпъдък оказва положително въздействие на мозъчната дейност, сърдечносъдовата и имунната система.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X