Напишете дума/думи за търсене

Как да премахнем най-лесно петна от червено вино

Дойде времето на червеното вино. А с него – и времето на петната от червено вино. Хубаво е да знаем как да ги премахваме, за да не си разваляме удоволствието.

1. Как да премахнете петната от килими

Използвайте кухненско руло, за да попиете червеното вино веднага, след като се разлее. Опитайте да го подсушите максимално. След това изплакнете мястото с газирана вода. Попийте отново и отново натъркайте с вода. После отново подсушете. Опитайте няколко пъти, докато петното не изчезне. Ако е много упорито, може и да се наложи да си помогнете и с малко качествен препарат за килими.

Някои махат петната от червено вино с бяло – опитайте и този метод, но внимавайте да няма допълнителни оцветители в бялото вино.

2. Как да премахнете петната от тъкани и дрехи

Независимо дали петното е на покривката или върху любимата ви риза, мястото му не е там.

Не поръсвайте със сол и не ползвайте бяло вино. Вместо това първо попийте петното, а после накиснете изцапаното в хладка вода за около 30 минути. След това предварително обработете петното с препарат за отстраняване на петна и оставете да подейства (следвайки инструкциите на производителя).

Може също така да обработите със смес от една част 3%-ов водороден пероксид и една част течност за пране: оставете да кисне до три часа. Изплакнете в студена вода. Ако петното е изчезнало, може да завъртите тъканта/дрехата в пералнята на висока температура.

Винаги следвайте инструкциите за грижа, които се слагат на етикета на съответния продукт.

Внимание! Ако петното не е излязло, не сушете дрехата/тъканта в сушилня, защото тя ще го фиксира и ще ви е още по-трудно да го махнете.

3. Как да премахнете петната от стени и тапети

Важното при премахването на петна от червено вино от стени и тапети е да се гарантира, че няма да използвате прекалено много течност и няма да търкате силно: и двете действия биха довели до допълнителни щети.

Вместо това намажете, използвайки (в идеалния случай) естествена гъба, която е леко навлажнена с разтвор от топла вода и веро или сапун. Оставете да изсъхне и повторете. Нежно попийте течността от стената с чиста гъба и минете със студена вода. Оставете да изсъхне.

Първо опитайте този начин на почистване на един по-скрит участък от стената, за да сте сигурни, че няма да навредите на повърхността.

5. Как да премахнете петната от стъкло

Имате стъклени съдове, които не обичате да слагате в съдомиялната машина? Премахването на петна от червено вино е просто: напълнете съдовете със сапунена вода или дестилиран бял оцет, добавете няколко зърна суров ориз и ги разклатете. След това може да изплакнете по обичайния си начин.

Вижте как да почистите щорите, без да ги сваляте.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X