Напишете дума/думи за търсене

Йога за бъдещи майки (снимки)

Деветте месеца са различно преживяване за всяка жена, но с йога и правилно хранене бременността на всички може да си прилича по това, че ще запази майката и бебето й в добро здравословно състояние и ще изгради силна връзка помежду им. Как ще стане това обяснява Ива Благоева - двукратна шампионка по йога.

Стриите и целулитът по време на бременност могат да се предотвратят с пиене на много течности, които хидратират

кожата отвътре.

Не се спортува през първите три месеца

“През първото тримесечие на бременността не бива да се играят динамични упражнения, не бива да се тича, да се прекалява с плуването, да се правят коремни преси, упражнения които предизвикват стягане в корема”, казва Ива Благоева - През този период плодът се захваща за организма на майката и тогава вероятността от спонтанен аборт е висока. След изтичането на тези месеци се консултирайте с лекар и се запишете на йога курс за бременни или стандартен, но предупредете инструктора, защото не всички упражнения са полезни за вас.”

Практикуването на йога подобрява кръвообращението на бъдещата майка в цялото й тяло, включително това в плацентата. Премахва разширени вени, отичания в глезените, болки в гърба и кръста, укрепва цялата мускулатура и има успокояващ ефект. “Майките, които се страхуват от раждането, ще го възприемат като вид релаксация, като медитация, както би трябвало. И ще са спокойни, когато бебето се появи. С йога се научава ритъмът, с който да се диша при раждането”, казва Ива от опит.

Майката и бебето в корема й стават едно енергийно цяло

Йога помага за създаване на хармонична енергийна връзка и пълно обединяване с детето. Когато жената практикува йога, тя е полезна и за бебето в корема й, защото става спокойна и в хармония със себе си, което се предава и на бебето. “Напоследък се говори за пренаталното възпитание и връзката на нероденото бебе с родителите. Фактът, че то е вътре и не вижда какво се случва отвън, не означава, че не усеща външния свят. Пуснете приятна музика и направете упражненията у дома и ще усетите как бебето ще бъде спокойно и доволно. То обича музиката и движенията”, убедена е Ива.

До 20-ия ден след раждането жената не бива да прави каквито и да е упражнения. При раждането тазобедрените й стави са се разтворили и им е нужно време да се възстановят.

Хранете се според инстинктите си

“Каквото и да чете в книгите и интернет за бременността, всяка жена трябва първо да следва инстинктите си. Това се отнася особено за храненето. Ако майката систематично се тъпче, вреди на себе си и на детето. Погълнатата излишна храна се превръща в токсини.

Трябва да се яде жива храна. Добре е с всяко хранене да се приемат салати според сезона, в които да няма нитрати. На тялото са му нужни интегрални храни - черен хляб, кафяв ориз, кафява захар. За предпочитане е да се избягва солта, защото тя задържа течности в тялото. “Всеки човек може да живее без сол, тъй като в зеленчуците има достатъчно от нея, но нашите сетива са пренаситени и не я усещат в естествения й вид. Добре е да се намали месото до минимум. Много лекари казват, че най-големият източник на желязо е месото, но когато казах на моята гинеколожка, че съм бременна и не ям месо, тя отвърна: “Чудесно, храниш се здравословно!”. А желязото може да се набави с жълтък, спанак, коприва, броколи, елда, сурови ядки”. За да няма бременната киселини, е добре да не прекалява с храненето и да пие много течности.

Повръщането в първите месеци не е страшно

Ако организмът връща храната, значи няма нужда от нея. Затова жената трябва да яде в малки количества, колкото да се засити. Организмът реагира така, защото в него се заражда друг живот и в началото разпознава плода като чуждо тяло. Но след третия месец свиква с промяната и на жените престава да им се повръща.

“Важно е бременната да се вслушва в желанията на тялото си и да хапва каквото поиска. Нормално е да излезе малко от форма. Така че ако ви се яде миш-маш, значи тялото ви има нужда от него.”

Много жени получават стрии и целулит по време на бременност, а те могат да се предотвратят с пиене на много течности, които хидратират кожата отвътре. За да не образува стрии, Ива е мажела тялото си с преварен на водна баня зехтин, два-три пъти в седмицата, преди сън. А когато се ражда бебето, маже и неговата кожа.

Ива Благоева - двукратна шампионка по йога
Ива Благоева - двукратна шампионка по йога

По отношение на козметиката йога инструкторката съветва майките да не използват козметика, която съдържа алуминиеви соли, които ги има в почти всички кремове и дезодоранти. Затова гледайте съдържанието на етикета и търсете по-натурални продукти. Тъй като в периода на бременността и след нея много жени се оплакват от падане на косата, Ива съветва да се прави поза свещ. Тя подобрява оросяването и предотвратява косопада. Допълнително ще помогне втриването на хининова вода в корените на косата след баня. Тези, които се оплакват от чупливи нокти и зъби, нека ядат броколи, и сусам, които са шампионите по съдържание на калций, както и други сурови ядки.

снимки Александър Ашминов

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X