Напишете дума/думи за търсене

Седмично меню за здраво сърце

Сред най-ефикасните храни, които защитават сърдечносъдовата система, са съдържащите висока доза фитонутриенти – вещества, предотвратяващи увреждането на клетките и помагащи им да се възстановят. Според диетоложката Джулия Зупано, специалист от центъра за предотвратяване на сърдечни болести при клиниката в Кливланд, всекидневната консумация на тези продукти действително понижава риска от развитие на сърденчносъдови заболявания. Те са основата на диетата за здраво сърце, тъй като унищожават свободните радилаки в кръвта и защитават кръвоносните съдове.

Скумрията, сьомгата и другите по-мазни риби съдържат омега-3 мастни киселини, които са способни да предотвратят появата на сърдечни проблеми – затова тези продукти са начело в класацията.

Лененото семе също е богато на омега-3, фибри и фитоестрогени – растителни хормони, които изпълняват защитна функция от паразити и увреждания. Редовната консумация на ленено семе понижава риска от образуване на тромби, развитие на инсулт и сърдечна аритмия, помага да се намали новото на холестерола, триглицеридите и кръвното налягане.

Овесените ядки съдържат омега-3, магнезий, калий, фолиева киселина, калций, разтворими фибри и ниацин, който понижава холестерола, разширява съдовете и подобрява микроцилкулацията на кръвта.

Бобът съдържа комплекс витамини от групата В, който защитава от образуване на тромби и атеросклероза, а също и ниацин, фолиева киселина, магнезий, омега-3, калций, фибри.

В орехите и бадемите има омега-3, витамин Е, магнезий, фибри, фитостероли, които намаляват абсорбацията на холестерола, а също и полезните за сърцето моно- и полиненанситени мазнини.

Сред най-добрите приятели на сърцето е и броколито, което е източник на бета-каротин, витамини С и Е, фолиева киселина, калций, фибри.

За да намите максимално риска от сърдечносъдови заболявания, лекарите препоръчват да хапвате често още кафяв ориз, моркови, чесън, лук, целина, боровинки, домати, спанак, сладки картофи (батати), червени чушки, портокали, черен шоколад (с минимум 70% какао) и да си позволявате по чаша качествено червено вино.

Летен омлет със зелен лук и боб


2 порции
10 мин

Необходими продукти:
2 с.л. магданоз на ситно
4 яйчени белтъка
1 яйце
1 ч.ч. предварително сварен боб
1/2 ч.ч. зелен лук на ситно
1/2 ч.ч. настъргано твърдо сирене
1/2 ч.ч. доматена салца
зехтин

Начин на приготвяне:
1. Разбийте яйцата и прибавете магданоза. В отделна купа разбъркайте боба, зеления лук, сиренето и доматената салца. .
2. Загрейте в тиган малко зехтин. Сложете яйчената смес и гответе 4–5 мин, като обръщате, когато е необходимо.
3. Сложете плънката и с помощта на шпатула прегънете на две. Поднесете омлета горещ.

Скумрия в чесново-соева марината


30 мин
3–4 порции

Необходими продукти:
2 скумрии
2 с.л. зехтин
1/2 ч.ч. соев сос
5 скилидки чесън

Начин на приготвяне:
1. Смесете соевия сос, зехтина и минатия през преса чесън.
2. Изчистете и разполовете скумриите, залейте с маринатата и оставете в хладилник за 1–2 часа.
3. Отцедете излишната течност и гответе по няколко минути от всяка страна във фурната или на грил. Поднесете със свежи зеленчуци.

Броколи в доматен сос с орехи
15 мин
1 порция

Необходими продукти:
150 г броколи
30 г гъби
75 г доматен сос
няколко ореха
2–3 сушени домата
риган
розов пипер

Начин на приготвяне:

1. Задушете в загрято растително масло гъбите, нарязани на тънки парчета. Добавете броколито, накъсано на розички, и доматения сос.
2. Прибавете сушените домати (предварително накиснати в топла вода и нарязани.Поръсете с розов пипер и риган и гответе до готовност.
3. Сложете в чиния и поръсете с орехи и още малко розов пипер.

За още вкусни предложения, практични съвети, срещи с кулинарни блогъри и интервюта със специалисти по здравословно хранене търсете списание "Рецепти за здраве"

В новия ни брой ще намерите неустоими идеи, с които ще впечатлите и най-големия гурман.
Ще научите какви са правилата на идеалната здравословна вечеря, ще разберете как да се храните преди и след кардио тренировка.
Ще ви споделим най-примамливите рецепти за постни бисквити, както и ще открехнем вратата на периодичното гладуване или т.нар. фаст.
Ще продължим да ви запознаваме с азиатските кулинарни дебри благодарение на тайландската кухня, ще ви представим левурдата – суперхраната на келтите, ще ви предложим и меню за помладяване.
Традиционно сме помислили за вегетарианците и за тези от вас, които предпочитат нисковъглехидратното хранене.
Тук са и вкуснотиите от специалната ни рубрика „В кухнята на баба“.
Наш специален гост е Бени от блога In The Beni's kitchen, която с лекота върти от баници до нежни десерти, а на корицата ни изкушава желиран свински език, приготвен от Вики – перфекционист в кулинарията, която ни допуска до своя вкусен свят благодарение на Good to the last drop.
В броя ще откриете идеи за ефектни салати, питателни супи, вкусни предястия, впечатляващи основни гозби и фантастични десерти.
От д-р Бари Фурнаджиев ще научите чай от какво трябва да се пие задължително при грип и настинка. А рецептите, които не бива да пропускате, са над 100!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X