Напишете дума/думи за търсене

Как да готвим по-здравословно

Дори да не сте маниаци на тема здравословен начин на живот, обърнете внимание на тази статия, защото от нея ще научите, че има случаи, при които храната не само не е полезна, но е вредна и много опасна за здравето ни.

Начините на приготвяне: забравете за пърженото!

Този съвет е повтарян многократно и въпреки това все още много хора не могат да се откажат от добре изпържената си пържола, както и от пържените картофи. Няма страшно да се консумират 1-2 пъти в месеца, но само в случай, че през останалото време полагаме сериозни усилия да се грижим за доброто състояние на организма си.

Запомнете! Само 1 с.л. мазнина, добавена при пържене, слага цели 100 ккал в ястието отгоре. А когато пържим, ние определено ползваме доста повече от 1 с.л. мазнина.

Една от най-здровословните техники за готвене си остава печенето. За него не е необходима толкова много мазнина. В същото време по време на печене мазнините от месото се отделят. Вече съществуват модерни тигани и уреди, така че печенето отдавна не се случва само във фурната. С помощта на тигани с незалепващо покритие може да изпечете нещо без мазнина и на котлона. Писали сме за мултикукъра, който е изключително практичен и здравословен начин да приготвите вкусно ястие. Съдът в него е с незалепващо покритие и не се нуждае от много мазнина, а начинът на приготвяне гарантира запазване на полезните вещества на храната. Отгоре на всичко храната, приготвена в мултикукър, е мултивкусна.

Специално внимание трябва да обърнем на уок тиганите. Те също ни приготвят ястията с малко мазнина, но освен това в тях готвим бързо и не губим полезните съставки на продуктите.

Малко хора обичат да хапват нещо, приготвено с варене или на пара, но е факт, че това си остава най-добрият начин за готвене по отношение на здравето ни. Изчислено е, че температурата, при която трябва да става това, е 100 градуса.

Е, той е най-добрият начин за готвене, като изключим приготвянето на храна без готвене. Суровоядството набира скорост, но едва ли ще влезе скоро във всяко домакинство. Суровите плодове и зеленчуци съдържат повече фибри, минерали и витамини. Изключение правят някои продукти като морковите, спанака и сладките картофи.

Каква мазнина да ползваме

Българката си знае едно – готвене със слънчогледово олио или най-много с краве масло. През последните години все по-често включваме и зехтина, като си мислим, че с това правим храната си по-полезна. Е, да, ама не. При избора на мазнина за готвене трябва да имаме предвид коя от всички, които се предлагат днес на пазара, ще остане стабилна при термична обработка и няма да окислява при висока температура. Защото мазнините, които минават през висока температура, стават канцерогенни.

Ако говорим за топлинна обработка, най-полезната мазнина е маслото от гроздови семки. То е най-устойчиво на висока температура. Има много лек аромат, който не променя вкуса на ястията, както често се случва със зехтина. Освен това е с високо съдържание на полифеноли, които ни предпазват от рак.

Друг добър избор е кокосовото масло. То също е устойчиво на високите температури, освен това има редица предимства за организма – стимулира метаболизма, помага за детоксикация и понижава нивата на холестерола. То е единственото от всички масла, което не гранясва.

И след като разбрахме кои са най-добрите мазнини за готвене, нека кажем и коя е най-вредната. Това е лененото масло, следвано от соевото и слънчогледовото.

Така че, ако нямате възможност да готвите само с масло от гроздови семки или с кокосово, при всички случаи избягвайте да ползвате слънчогледово. По-малко лошият вариант от него е да си набавите зехтин за готвене или пък да ползвате краве масло.

за още практични съвети, диети, срещи с любимите ви кулинарни блогъри, вкусни предложения и интервюта със специалисти по здравословно хранене търсетете списание "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X