Напишете дума/думи за търсене

Храни, които ни правят по-високи

Да, звучи абсурдно, но не е. Никой не може да порасне след достигане на максималната си височина, но знаете, че с годините губим по някой сантиметър. Може поне това да не допускаме, като поддържаме здравето на нашите кости и стави. Храните, които разглеждаме днес, са силно препоръчителни за подрастващите членове на нашите семейства.

Някои изследвания сочат, че пробиотиците играят роля в увеличаванто на растежа при децата. Протеините са доказали значението си за здравословното развитие на всеки организъм. Същото се отнася за микроелементи като калций, витамин D, магнезий и фосфор, които са важни за здравето на костите.

Боб
Бобът е невероятно питателен и особено добър източник на протеини.
Доказано е, че протеинът повишава нивата на хормона, който регулира растежа при децата.

Бобът също е с високо съдържание на желязо и витамини от група В, които могат да помогнат за предпазване от анемия, състояние, характеризиращо се с липса на здрави червени кръвни клетки в организма.

Освен това бобът е щедър на няколко други хранителни вещества като фибри, мед, магнезий, манган и цинк.

Бадеми
Бадемите са с високо съдържание на фибри, манган и магнезий. Те са богати на витамин Е, мастноразтворим витамин, който действа като антиоксидант. Недостигът на този витамин може да доведе до задържане растежа при децата.

Бадемите също са сериозен помощник за здравето на костите.

Зеленолистни

Зеленолистните като спанак, коприва, лапад, къдраво зеле, рукола и други са суперзвезди, що се отнася до храненето. Те предлагат концентрирано количество витамин С, калций, желязо, магнезий и калий. Богати са на витамин К, хранително вещество, което може да увеличи плътността на костите, за да подпомогне засиления растеж и поддържането на ръста.

Едно проучване при 103 жени дори показва, че редовният прием на зеленолистни е свързан със значително по-нисък риск от намалена костна маса.

Кисело мляко

Киселото мляко е чудесен източник на няколко ключови хранителни вещества, които са важни за растежа, включително протеини. Всъщност само 200 грама кисело мляко се равняват на близо 20 грама протеин.

То съдържа и пробиотици, които са вид полезни бактерии, които поддържат здравето на червата.

Киселото мляко също е отличен източник на няколко хранителни вещества, участващи в костния метаболизъм, включително калций, магнезий, фосфор и калий.

Сладки картофи

Освен че са много вкусни и лесни за приготвяне, сладките картофи са невероятно здравословни.

Те са богати на витамин А, който може да подобри здравето на костите и да ви помогне да станете по-високи или да поддържате височината си.

Също така съдържат фибри, които могат да насърчават храносмилателното здраве и растежа на добрите бактерии.

Поддържането на здравословен микробиом в червата, от своя страна, също може да засили усвояването на хранителни вещества, за да гарантирате, че получавате витамините и минералите, необходими за растеж и развитие.

Плюс това сладките картофи са пълни с други важни хранителни вещества, включително витамин С, манган, витамин В6 и калий.

Другите храни, на които трябва да обърнете внимание, ако искате да поддържате ръста си или дори да го увеличавате, са киноа, яйца, горски плодове, сьомга, прясно мляко, пиле.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X