Напишете дума/думи за търсене

Седмично меню за спиране на цигарите

Ако едно от обещанията ви за новата година е било да спрете да пушите, ще го постигнете по-лесно, ако внесете леки корекции в менюто си. На първо място, според експертите, е да намалите или дори да се откажете напълно от сладките храни, които стимулират центъра на удоволствие в мозъка и усилват желанието да запалите цигара. Но има и редица продукти, които ще ви помогнат в борбата срещу вредния навик - те намаляват желанието за никотин и помагат в ситуации, които преди са били немислими без цигара.

Според диетолзите след чаша мляко цигарата придобива неприятен вкус - тоест, не доставя удоволствие. Киселият вкус на цитрусовите плодове също възпира желанието за пушене. Което означава, че една мандарина или дори парче лимон ще ви свършат чудесна работа всеки път, когато усетите непреодолимо желание да запушите. Още един плюс на цитрусовите плодове е, че съдържат много витамин С, който винаги е в дефицит при пушачите, тъй като никотинът го разрушава. Бананите са богати на витамин В6, една от главните задачи на който е да ни предпази от най-различни заболявания. Втората задача на В6 е участието му в синтеза на хормона на щастието серотонин - което означава, че ще имате нужда от него, когато спрете цигарите, за да се справите с нервността. Целината, зеленият фасул, тиквичките, аспержите развалят вкуса на цигарите. Ако хапнете, например, салата от целина, едва ли ще усетите силно желание да запалите цигара след хранене. Броколите притъпяват желанието за никотин, засищащи са, но не са калорични (което е важно за пушачите, които се опасяват от натрупване на килограми след отказа от цигари). Освен това, включват в състава си химическото вещество сулфорапин, което защитава клетките на черния дроб от токсични увреждания.

Хората, които скоро са отказали цигарите, страдат от недостиг на обичайната доза никотин. В патладжаните има никотинова киселина, която за разлика от никотина е полезна (най-вече за нервите). Тоест, ако включвате редовно патладжани в менюто си, ще се справите без много стрес със зависимостта.

Джинджифилът отлично замества цигарите, ако го нарежете на парчета и сложите едно от тях под езика си, когато желанието за пушене стане непоносимо - парещият остър вкус ще го прекъсне моментално. Ако тази мярка ви се струва твърде сурова, заменете я с джинджифилов чай с мед и лимон. Бившите пушачи често се оплакват от проблеми с гърлото и носоглътката и са по-податливи на вируси и настинки. Джинджифилът е природен имуностимулатор със силно противовъзпалително действие, поради което отлично защитава лигавицата на гърлото и улеснява дишането.

Шоколадово смути с банан и мляко
15 мин/ 4 порции

Необходими продукти:
4 банана
300 мл прясно мляко
2 с.л. какао
2 с.л. мед
2 с.л. кокосови стърготини

Начин на приготвяне:
1. Сложете в блендер всички продукти и разбийте. Изсипете в чаши и консумирайте веднага.

Мариновани патладжани по горски
2 часа + 3 дни за мариноване/ 6 порции

Необходими продукти:
4 патладжана
2 моркова
1 глава лук
1 връзка копър
1 връзка магданоз

За маринатата:
1 л вода
2 сухи люти чушки
3 - 4 дафинови листа
1 с.л. сол
8 - 10 зърна черен пипер
50 - 100 мл плодов или винен оцет


Начин на приготвяне:
1. Сложете патлажданите в подсолена вода за 1 - 2 ч, след което сварете до готовност (важно е да не ги преварявате). Подсушете с хартиена салфетка и нарежете на кубчета.
2. Нарежете на сламки морковите и лука, магданоза и копъра - на ситно.
3. Редувайте в дълбок съд слой патладжани, отгоре - слой моркови и лук, магданоз и копър.
4. Пригответе марината, като сварите в 1 л вода лютите чушки, дафиновия лист, черния пипер и оцета. Охладете и залйте патладжаните. Покрийте с фолио и притиснете. Оставете патладжаните да се мариноват за 3 дни.

Крем-супа от броколи и целина с орехи и кашкавал
60 мин/ 4 порции

Необходими продукти:

400 г броколи
1 картоф
1 глава целина
1 глава лук
2 скилидки чесън
120 г мек кашкавал
20 бр орехи
80 мл сметана (30%)
1 л домашен бульон или вода
3 с.л. зехтин
50 г масло

Начин на приготвяне:
1. Почистете зеленчуците и нарежете на средно големи кубчета. Загрейте в тенджера зехтина, заедно с маслото и задушете заленчуците за 5 - 7 мин.
2. Залейте с бульона (или водата) и варете 25 мин. Накрая добавете сметаната. Разбийте в блендер. Прибавете сол и черен пипер на вкус.
3. Сипете в купички, украсете със запечените на сух тиган орехи и нарязания на дребни кубчета кашкавал.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X