Напишете дума/думи за търсене

Ниска кръвна захар и алергии - за какви заболявания сигнализират устните

Устните имат повече от милион нервни окончания и са много по-чувствителни от върха на пръстите. Те се нуждаят от специални грижи. Понякога може да сигнализират за реални проблеми със здравето.

1. Пукнатини в ъглите на устата

Когато слюнката се хване в „капана“ на ъглите на устата, това изсушава кожата, която може да се напука. Ако често облизвате устните си, топлината и влагата в ъглите създават перфектните условия за инфекции.

Инфекцията е най-честата причина за тези пукнатини.

2. Сухи и напукани устни

Сухотата на устните може да показва липса на влага в останалата част на тялото. Това може да се случи и заради климата или поради стрес. В този случай пийте повече вода и използвайте хидратиращи кремове.

Друга причина за напуканите устни може да бъде алергия. Обърнете внимание, ако имате симптоми като сърбеж.

3. Подутини по устните

Подутините на устните могат да бъдат болезнени или неприятни, но през повечето време те са безобидни и могат да изчезнат без никакво лечение.

Те може да са вследствие от нараняване или след инжектиране на хиалуронова киселина. Реакции към определен тип храна също могат да причинят тези състояния.

Много често причината е вирусна инфекция като херпес.

4. Червени кръгове около устните

Една от най-честите причини за червените кръгове около устата е дерматитът на лигавицата на устните. Постоянното облизване на устните изсушава естествените масла от кожата около устните и я прави червена и сърбяща.

Отървете се от този навик и използвайте овлажнители, за да разрешите този проблеми.

5. Бръчки върху горната устна

Ако сте започнали да забелязвате много бръчки по горната устна, може да има както физически, така и емоционални причини.

Обърнете внимание на лошите си навици – ползването на сламка, когато консумирате дадена напитка, или пушене на твърде много цигари.

6. Обезцветяване на устните

Сините устни могат да показват лоша циркулация на кислорода в кръвта. Може да наблюдавате същите симптоми в пръстите на ръцете и на краката.

Белите или бели устни могат да сигнализират за анемия. Възможно е също така да имате ниска кръвна захар, проблеми с кръвообращението или недостиг на витамини.

7. Подути устни

Подуването може да е признак на алергична реакция. Ако сте забелязали, че устните ви стават по-големи с всеки път, когато използвате определена козметика, отървете се от нея.

Ако устните ви стават все по-големи и по-големи за кратък период от време, обърнете се незабавно към лекар.

8. Черни петна по устните

Може да има различни причини за черни петна по устните и не бива да ги игнорирате. Най-добрият вариант е да ги диагностицирате, като отидете на лекар.

Хиперпигментацията е често срещано състояние, което може да причини кафеникави петна. Може да го забележите не само по устните, но и по бузите, носа и челото.

Слънчевите петна също могат да бъдат причина. В този случай по-скоро ще ги усещате, отколкото ще ги виждате.

Тези петна може да означават, че тялото ви може да абсорбира твърде много желязо от храната, която ядете.

Вълшебствата, които витамин С прави за кожата

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X