Напишете дума/думи за търсене

Как да си набавим безплатно колаген - уникалния белтък за кожа без бръчки и здрави стави

След 25-годишна възраст тялото го произвежда по-пестеливо.

Колаген. Това е думата, която задължително ще влезе в разговора ви с дерматолог, независимо какво ви е завело при него, и е много логично. Около 80% от кожата ни е съставена от колаген. Заедно с еластина той е определящ фактор колко гладка и млада изглежда кожата ни, но отговаря и за здравето на много други органи - съставлява до 30% от всички белтъци в тялото ни.

Лошата новина е, че след 25-годишна възраст организмът намалява синтеза на прекрасния белтък на младостта.

Колагенът е вид

белтък, макар

и специален, и

може да си го

набавим с храна

Съставен е от аминокиселини в много уникална последователност, която му придава много по-различна форма от другите протеини. Открит е в началото на миналия век и буквално за години се превръща в най-ухажвания белтък в индустрията за красота. С трупащите се данни за ролята на червата за цялостното здраве днес е топла тема в почти всички медицински направления. Най-голямо внимание му отделят специалистите по кожни болести, гастроентеролозите и ортопедите и техните пациенти. Диетолозите го харесват, защото ги освобождава от неудобството да предписват хранителни добавки - колаген може да си набавяме “безплатно”, между другото. Това не важи за веганите - всички видове колаген имат животински произход. С цялото уважение към тази група - няма веган източник на колаген.

Честно казано, от идеята може да се чувстват отблъснати и други хора. Източниците на този белтък са животинската

кожа, сухожилия,

хрущяли,

кости и други,

клеймени като

“рога и копита”,

които не лизваме. Което не е вярно, колкото и да се гнусим. Супите, вареното и печено цяло парче месо или риба отделят колаген - онова нещо, което желира при охлаждане ястието. Вярно е обаче, че ако се храним само навън или с полуфабрикати, вероятно не даваме на тялото нужния му строителен материал за нови здрави клетки.

Ако ядете домашна храна, не трябва да се безпокоите, нито да се хващате на митологията, че е от решаващо значение от кое животно идва ценното вещество. В зависимост от структурата си колагенът е над 25 типа, въпреки че масовата представа се свежда до 3 - говежди (осигурява колаген тип I и тип III), пилешки (тип II), рибен (само от тип I). На тази основа се казва, че най-подходящи

за кожата,

костите и червата

са говежди и

рибен, за

хрущялите

- от пиле

Теорията е, че ако имате болки в ставите, тип II колагенът е по-добър от тип I. Ако искате по-здрава кожа, здраве на червата - тип I. Според повечето диетолози разликите в структурите са прекалено малки, за да има решаващо значение за тялото. Но ако се набавят от добавки, видовете се различават като цена заради различната цена на “добива” на различните типове. По груби сметки себестойността на промишления рибен е около 2 пъти по-висока от тази на говеждия.

При избора да си набавяме колаген по естествен начин от храната това не ни интересува. Водещо е да се използват цели птици и риби и големи парчета “некачествено” месо с кости и сухожилия. Най-добрата техника е да се варят продължително на по-ниска температура. За класически костен бульон се препоръчва бавно клокочене за 6-10-12 часа, но достатъчно колаген ще излезе и за 4-5 часа.

Колаген ли е,

или желатин

това, дето се

стяга след

охлаждане?

Няма голямо значение като краен ефект за тялото. Имат еднакво съдържание на аминокиселини и равностойна хранителна полза.

Желатинът

може да е дори

по-полезен

за червата

- отнема малко повече време за усвояването си и може да помогне за справяне с проблема на пропускливите черва. При него най-често поради нездравословно хранене структурата на лигавацита на червата става “по-рехава” и пропуска към кръвта по-едри частици, отколкото е предвидено от природата.

Когато се поема от клетките на червата, желатинът най-напред “тапицира” именно тях с нещо като временен защитен слой. След това добрият белтък поема към съединителната тъкан, сухожилията, ставите, костите.

За здравето на тялото ни не е достатъчно обаче само да приемаме с храната достатъчно колаген/желатин. Важно е каква част от него ще се усвои и какви са възможностите на тялото да образува колаген, дори когато веществото се абсорбира напълно и се използва директно от тялото, за да образува в тялото колагенови влакна на всички важни места.

Витами С играе

водеща роля

за образуване

на колаген

и защитава структурите, които го съдържат, от увреждания и бързо “разпакетиране” на колагеновите нишки.

Според генетиците един на всеки трима-четирима души може да носи ген, който предразполага към ускорено разграждане на колаген.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X