Напишете дума/думи за търсене

Кои признаци на разширените вени са тревожни и как да подобрим комфорта на краката си?

Болестта на хилядолетието, която покосява краката, и днес не дава покой на много мъже и жени. Тя се нарича хронична венозна недостатъчност (ХВН). Често пъти не обръщаме внимание на ежедневната тежест и слабост в краката и го отдаваме на временна умора или отмаляване. Но ако тези болезнени явления ни измъчват със завидно постоянство, си заслужава да се замислим, че е напълно възможно това да са първите признаци на ХВН. По усреднени медицински данни при 75% от жените и 66% от мъжете в развитите държави се наблюдават начални признаци на хронична венозна недостатъчност. Според статистиката 41% от българите над 18-годишна възраст страдат от разширени вени. През последните години венозната недостатъчност бележи толкова широко разпространение, че много специалисти я наричат „болестта на 21 век”. Болезненото отичане на крайниците, познато още като „синдромът на тежките крака“, обикновено се появява по време на движение и се изразява в умора, която ограничава желанието за физическа активност. Засегнатите описват силна болка, отичане, зачервяване, топла кожа, сърбеж, изтръпване, чести нощни крампи, хиперпигментация на кожата на глезените, паякообразни (мрежовидни) вени, както ѝ разширяване на подкожните вени на прасците и стъпалата. ХВН е заболяване с подчертано прогресиращ характер, предшествано от един нулев стадий и шест последващи такива. Нулевият стадий е, когато няма нищо видимо по краката, но в края на деня краката започват да тежат. Първият стадий се проявява със слабо изразена болка и мрежовидни кръвоносни съдове, както и поява на единични увеличени вени. Във втория стадий вече има множество разширени вени с различна големина и варикозни възли. В пети и шести стадий има и варикозни язви. С течение на времето язвите заздравяват за няколко месеца, а някои остават и за цял живот.

За да се избегне прогресията на ХВН е необходимо да се вземат мерки още в нулевия стадий. Освен подходяща диета, ограничаваща от менюто тестени и сладки продукти, прекомерна употреба на сол, алкохол и коефин, трябва да следим за достатъчния прием на витамини в своя организъм. Не по-малко по важност са редовните занимания със спорт, отказването от цигарите и улегналия начин на живот.

Може би наистина има хора, които биха направили всичко това заради своите разширени вени и придружаващите ги отоци, но статистиката показва, че хората с подобен проблем, в повечето случаи не намират време да спортуват често. Физическите упражнения подобряват тонуса на мускулите, което е добре за вените, но и това не е решаващ фактор когато нямаме време. От друга страна диетите често нямат желания ефект.

Начин да се облекчат неприятните симптоми на венозната недостатъчност е прилагането на Виталег-гел. Той е отлично средство при разширени вени и отоци. Още с първото локално приложение се усеща облекчаване на чувството за тежест, поради подобряване на кръвообращението и венозния тонус на долните крайници. Той е бързодействащ продукт, без аналог. За разлика от всички останали продукти, единствено Виталег-гел съдържа комбинацията от три активни съставки със синергичен ефект - есцин, хепарин натрий и д-пантенол.

Виталег-гел се отличава с много високо съдържание на есцин и благодарение на това, има силно противооточно действие, намалява задържането на течности и последващите отоци в краката. За много кратко време ще подобрите кръвообращението и движението на лимфата в засегнатите области. Действието на хепарин натрий е свързано с ограничаване на кръвосъсирването в мястото на възпаление, възпрепятстване образуването на кръвни съсиреци и ускоряване на разнасянето на отока и хематома в засегнатото място. Д-пантенол, който прониква в дълбоките слоеве на кожата, увеличава нейната влажност. Освен това той предпазва от слънчево изгаряне, стимулира естествената пигментация на кожата и има противовъзпалително и успокояващо действие.

Виталег гел е средство за локално приложение и е предназначен за всички хора, страдащи от отоци по краката, придружени с тежест и подуване; за хора, при които се наблюдават изменения на капилярната мрежа и имат паякообразни вени, варикозно разширени вени и свързаните с тях усложнения (флемботромбоза, тромбофлебит, повърхностен перифлебит, варикозни язви, следоперативен варикофлебит); за хора, подложени на продължителни статични натоварвания (продължително седене или стоене на крак); за бременни; за хора с наднормено тегло; при хормонален дисбаланс.

Виталег е гел, без цвят и мириз, бързо попива, не оставя следи и неприятно усещане по кожата. Препоръчва се намазване 2-3 пъти на ден, с лек масаж за по-добра абсорбция.

Виталег гел можете да намерите в аптеките в цялата страна. Както и онлайн на www.actamedpharma.com.

X