Напишете дума/думи за търсене

Храни, които задействат мигрената

Въпреки че хроничното мигренозно главоболие може да бъде причинено или предизвикано от различни спусъци, скорошно проучване твърди, че някои храни могат да бъдат виновни за него заради нитратите в тях.

Нитратите са химикали, намиращи се в почвата, въздуха и водата, които се използват като хранителни добавки за спиране растежа на бактериите и за подобряване вкуса и цвета на храните.
Те са често срещана причина, поради която получавате главоболие след хранене.
Нитратите могат да бъдат намерени в спанак, цвекло, целина, репички и маруля, но „най-разпространеният хранителен източник на нитрити е обработеното месо - пушено, сушено или осолено. Шунка, бекон, пастърма, салам, кренвирши и колбаси попадат в тази категория.

Мигрената е нещо повече от главоболие.
Според Harvard Health "класическата" мигрена се предхожда от "аура", която обикновено се състои от странни зрителни смущения - зигзагообразни линии, мигащи светлини и от време на време временна загуба на зрението. Изтръпване и мравучкане, засягащо едната страна на устните, лице и ръката от същата страна също могат да се появят. Но само около една трета от страдащите от мигрена изпитват аура и то не при всяка криза.

Изследванията показват, че консумацията на нитрати може да е една от основните причини за мигрена.
Съединенията, съдържащи нитрати, са идентифицирани като често задействащи главоболие. Също така сърдечните лекарства, съдържащи нитрати, могат да причинят силно главоболие, което се появява при над 80% от пациентите, които ги приемат.

Хората, които често получават мигрена, имат различен тип чревни бактерии, които са особено ефективни при обработката на нитрати.
Това обаче произвежда и излишък на азотен оксид в кръвообращението, който претоварва съдовете в мозъка, като по този начин причинява осезателно болезнени мигрени.

Д-р Брендан Дейвис, невролог в Университетските болници в Северен Мидланд, споделя своето мнение за потенциалната връзка между мигрените и консумацията на храни като обработени меса пред The Guardian.
„Има нещо, нареченохот-дог главоболие, при което се подозира, че са замесени нитрати.”

Макар че това е злощастна новина за страдащите от мигрена, които обичат кренвирши, бекон и други пушени меса, тези открития най-малкото хвърлят малко светлина върху причините за болезнените хронични разстройства на главоболието.

Защо ми се вие свят?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X