Напишете дума/думи за търсене

д-р Петров: Желязо за силен имунитет. Защо е важна дозата?

Желязото е ценен микроелемент с добре познати полезни свойства. Доколко обаче е позната ролята му в изграждането на имунната ни система? Оказва се, че много хора разпознават значението на други мироелементи в засилване на имунитета, но не и тази на желязото.

Попитахме д-р Захари Петров, който има дългогодишна практика в областта на Общата медицина, за ползата от железните препарати. "Ниският хемоглобин, желязодефицитната анемия и свързаните с тях вторични имунни дефицити се лекуват с лекарства. Хранителните добавки се използват за допълнителна подкрепа на организма, като съпътстващо или последващо основната терапия средство. Това е особено валидно в случаите на непоносимост или противопоказания към концентрираните железни препарати. Нискодозираните, но високоусвоими форми на желязото са особено подходящи и за подкрепа на имунитета при инфекции", обясни д-р Петров.

Но да започнем от самото начало. Защо желязото е толкова важен елемент в работата на човешкия организъм? "Ниските нива на желязо водят до редица здравословни проблеми, като най-често се развива анемия и се появяват слабост, умора, липса на тонус и енергия - обяснява д-р Петров. - Освен в преноса на кислород чрез хемоглобина и клетъчното дишане, желязото участва и в редица други важни процеси. Този ценен микроелемент има ключова роля в поддържането на защитните сили и имунния отговор на организма." 

Попитахме д-р Петров как да засилим имунитета си, за да бъдем по-малко податливи на настинки и грип. 

"Основната цел на имунната система е да разпознава кои клетки са „чужди“ за организма и да ограничава тяхното вредно въздействие, като при нужда ги унищожава - отговори специалистът. - В групата на чуждите клетки могат да бъдат различни микроорганизми като вируси, бактерии и гъбички, но също така и собствени клетки, които поради някаква причина са се „променили“. Такива са например раковите клетки, които при здрава имунна система обикновено биват разпознати и унищожени навреме."

Както вече казахме, организмът се нуждае от желязо, за да изпълнява своите функции, и това е особено важно, когато говорим за имунна система. Желязото е ключов елемент, който белите кръвни клетки използват при редица процеси и най-вече за унищожаване на вредните микроорганизми.

В същото време обаче то е особено нужно за размножаването на микроорганизмите и те с готовност го усвояват. Така при инфекция настъпва много изразена конкуренция между организма и микроорганизмите за това кой ще използва постъпващото в тялото желязо. Всяка една от страните се опитва да го запази за себе си и затова се налага да прилага малки трикове. Един от механизмите, които организмът използва в борбата с инфекциите, е да ограничи циркулацията на свободно желязо в кръвта. По този начин желязото се „скрива“ от „чуждите“ клетки и това пречи на размножаването им.

"Въпреки този механизъм за защита, ако няма достатъчно запаси от желязо в организма, имунитетът отслабва и инфекциите стават чести. „Чуждите“ клетки получават шанс да доминират в усвояването на желязото и може да се развие железен дефицит, анемия и тежки здравословни проблеми", обяснява д-р Петров.

Ето защо желязото е важно за силния имунитет. Чрез него организмът успешно унищожава вредните клетки и има „преднина“ в конкуренцията с микроорганизмите.

Повечето хора предпочитат да включат концентрирани форми на желязото в своето меню. Специалистът предупреждава, че това може да се прави, само ако вече има настъпил железен дефицит с проявена анемия или други усложнения. При нормални обстоятелства и липса на анемия не се препоръчва.

"По-рационалният подход за подсилване на имунитета е да се използват нискодозирани, но високоусвояеми форми на желязото", съветва д-р Петров.

Когато няма индикации за лечение на анемия, не е подходящо да се приемат високодозирани форми на желязо под формата на лекарства или неподходящи добавки. Приемът на по-високи от необходимите дневни дози желязо може да доведе до парадоксално стимулиране на вредните клетки, процеси и инфекции, които по този начин получават неочакван приток от желязо за своето размножаване.

За подсилване на имунитета и цялостна обща подкрепа на организма препоръчителните дози желязо обикновено не надхвърлят 15-18mg дневно, от които реално организмът усвоява около 0,5- 1mg. Ето защо за поддържане на силна имунна система в периоди на повишен здравен риск, грип и инфекции, диетата трябва да е балансирана по отношение на желязото. То трябва да е съобразено с дневните нужди и да не е в по-големи количества.

Много подходящи в случая са нискодозираните, но високоусвояеми форми на органично желязо. Те подкрепят имунитета, като в същото време не създават предпоставки за „свръхрастеж“ на вредни микроорганизми и усложняването на инфекции. Когато нискодозираното желязо е разположено вътреклетъчно, например в състава на високоусвояеми органични комплекси, тогава то няма странични ефекти и действа в синергия с други много полезни съставки за стимулиране на имунитета.

Така е например в препарата Spirufer Viral от Alphyca, който е мощен имуностимулатор на основата на специален щам обогатени с желязо микроводорасли „желязна Спирулина“.

„Желязната Спирулина“ е уникална с това, че се отглежда в среда с високо съдържание на желязо, което микроводораслите поемат и преобразуват в органични комплекси. Така включеното желязо в Спирулина е от растителен тип, но е много усвоимо за организма и може да се сравни с това в телешкото месо. По този начин полезният ефект от желязото се постига при ниски концентрации, които имат по-малко дразнещо действие. Имунната подкрепа е особено важна в началната, т.нар. „остра фаза“ на инфекциите. Ето защо високоусвоимата „желязна Спирулина“ се комбинира с концентриран екстракт от микроводорасли син фикоцианин, бързодействащата форма на цинк бисглицинат и витамин C. Всички тези съставки имат утвърдено имуностимулиращо действие и допринасят за навременен имунен отговор при инфекции.

 Повече за Spirufer Viral от Alphyca научете тук.

„Препаратът доставя нискодозирано клетъчно желязо под формата на високоусвояеми органични комплекси, разположени вътреклетъчно. Обогатяването на Спирулина с желязо, заедно с другите съставки, надгражда множеството полезни ефекти на имуностимулиращите микроводорасли“, споделя Д-р Петров."

Микроводораслите Спирулина в състава на Spirufer Viral от Alphyca допълнително подкрепят организма и имунитета с пълноценен растителен протеин, множество витамини и минерали, антиоксиданти, антивирусни пигменти като фикоцианин и други биологично активни молекули.

Освен за подсилване на имунитета, микроводорaслите Спирулина се използват и като пребиотик – храна за „полезните чревни бактерии“. Възстановяването на нормалната чревна микрофлора може да е особено необходимо в случай на усложнения на грипа, изискващи лечение с антибиотик.

"Важно е да подчертаем, че постигането на здраве във всичките му аспекти е многофакторен процес и не зависи от промяната на един навик или приема на едно вещество или добавка - напомня специалистът. - Заредете се с добро настроение, движете се активно, хранете се разнообразно и ще имате всички предпоставки да бъдете здрави. В случай на нужда от подсилване на имунитета, в периоди на повишен здравен риск, настинки и грип, можете да се доверите на Spirufer Viral от Alphyca."

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X