Напишете дума/думи за търсене

9 двойни стандарта, на които са подложени жените

Двойните стандарти са една вечна причина за човешко страдание. Проучванията доказват, че поради неравенството между половете на финансовия пазар, и не само там, мъжете имат повече предимства пред жените.

Въпреки това наивно вярваме, че един ден световното общество ще преобърне закостенелите стереотипи и хората ще станат по-добри.
Кои са двойните стандарти, от които дамите продължават да си патят?

В обществото има двойни стандарти, що се отнася до грима. Когато околните видят жена, която слага грим, те могат да я възприемат като изкуствена и дори „евтина“, но ако жената изобщо не нанася грим, тя може да се счита за „измита чиния”, която не иска да привлича вниманието на мъжете.

На жените все още се казва, че основното им задължение е да се грижат за семейството. Но ако една жена не работи, а се глижи основно за домакинството, често може да чуе за себе си, че седи на врата на мъжа си, а когато говорим за жени с чудесна кариера, ги заклеймяват като работохолички и кариеристки, които поставят собственото си развитие на първо място за сметка на деца и съпруг.

По някаква причина на някои хора им е трудно да си представят, че почитателка на класическата литература може да не е скучен книжен плъх, а по-скоро е най-забавната жена в компанията. И обратно, момиче, което обича партитата, може да не е тъпа купонджийка, а отлична студентка от престижен университет.

Днес толкова много хора са готови да дадат непоискани съвети, че всички са изложени на риск да бъдат нападнати, ако правят нещо не според повелята на обществото. Няма да има милост за жена, която обича да готви. Ще бъде посъветвана да отиде в козметичния салон възможно най-скоро, за да оправи маникюра си, докато жена, която няма време да прекарва в кухнята, ще бъде обвинена, че храни семейството си с консерви и нездравословни полуфабрикати.

Идеалите за красота бързо се променят и обществото се опитва да ги наложи на всички хора, които са малко по-различни. Атлетично тяло, светли очи и руса коса - другите може да мислят, че това момиче е привлекателно, независимо дали играе по цял ден на видеоигри. Но жена, която не се вписва в общоприетите стандарти за красота, може да бъде съдена, когато прави същите неща като „хубавиците”.

Външният вид на човек често играе ключова роля в отношението към жените. Затова, ако една симпатична девойка има много котки у дома, тя може да се възприема като идеал за доброта и симпатия към животните. Но ако една по-възрастна жена се грижи за тези пухкави създания, може да чуе за себе си, че е стара мома, която вместо да се занимава с котки, е по-добре да си намери съпруг.

Жена, която реши да носи тоалет с голямо деколте, може да се разглежда като пример от мнозина, защото носенето на това, което искате, без да ви пука за мнението на околните, е знак за храброст. Но за сметка на това кърменето на публични места все още е табу в обществото. И двата случая гърдите са на показ, нали?

Всеки се е сблъсквал с дилемата дали да си купи елегантна рокля или да спести малко пари за ваканция? Без значение какво решение вземете, е невъзможно да избегнете общественото неодобрение. Една жена, която би решила да купи скъп тоалет, за да угоди на себе си, вероятно ще бъде етикетирана като прахосница. А една жена, която би спестила малко пари, за да отиде на море, може да бъде наречена скръндза.

Учителите в детските градини са готови да помогнат на семействата, които не могат да се грижат за децата си, тъй като работят на пълно работно време. Има и случаи, в които родителите изцяло поемат отговорност за образованието на детето си. Но „експертите“ в обществото ще открият нещо ужасно нередно във всяка от тези ситуации. В първия случай могат да кажат, че майката просто не иска да се грижи за детето си, предпочитайки по цял ден да стои в офиса, а във втория - че не се интересува от доброто социално развитие на наследника си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X