Напишете дума/думи за търсене

5 тежки истини за живота, които всъщност са подарък

Има някои неща, които знаем, но не обичаме да си признаваме. А те всъщност може да се окажат важни и полезни за нас. 

1. Няма подходящо време

Обичаме да си казваме, че има подходящ момент за нещата, независимо дали става въпрос за това да тръгнем на фитнес, да сменим работата или да се разделим с човека, с когото не сме щастливи. Истината е, че времето е едно и това е СЕГА. Всяко отлагане е страх. Или неговите по-леки вариации. Страх от промяна, страх от провал, страх от излизане от зоната на комфорт, страх от себе си и възможностите ни. Единственият начин да разберете защо ви е нужна някоя промяна, е да я осъществите. Сега. Още днес.

2. Ние се проваляме постоянно
Не се провалят само онези, които не опитват. Което само по себе си е провал. Истината е, че грешим постоянно – от това какви очаквания възлагаме на нещо/някого до това как преценяваме собствените си сили в дадена ситуация. Когато успеем да прегърнем провала като задължителна брънка от успеха, тогава вече няма да имаме проблем с него.
Провалът е друг начин да се каже, че израстваме и се учим. Ако неуспехът ви удари силно, дайте си малко почивка. Отделете ден или два, за да направите нещо, което ви харесва, да прочетете любима книга, да вечеряте с приятел, просто нещо, с което да изключите и да „се нулирате“. След това атакувайте отново.

3. Може и да няма утре
Малко е страшно, но утре не е гарантирано на никого. Чували сте сигурно как много възрастни хора са усмихнати и щастливи като 20-годишни младенци. Не е учудващо. Хората, които съзнават колко малко им остава, разбират и кои са наистина важните неща. И успяват да им се наслаждават – на слънчевите лъчи, на мъркането на котката, на допира с ближния. Всичко това е безценно именно защото може и да го няма утре.

4. Адски сме мързеливи
Никой не иска да признае, че е мързелив. Вместо това сме царе на оправдания като „Нямам време за това“, „Не ми е дошло вдъхновение“ и какво ли още не. Следващия път, когато усетите, че пускате някакво оправдание в действие, просто се спрете и изключете телевизора, наложете си вето над социалните мрежи, медитирайте малко, успокойте ума. А сега си свършете работата, постигнете целта. Ще се почувствате страхотно от това, че сте го направили въпреки инерцията, която ви гони, и въпреки липсата на време, мотивация или сили. Не, не, ще се почувствате фантастично!

5. Слабите страни на другите ни карат да се чувстваме по-добри
Не си даваме сметка, но няма нищо по-лесно от това да се почувстваме по-добри, по-умни и по-по-най от слабостите на другите хора. Непрестанно посочваме с пръст, иронизираме, поучаваме, защото най-лесно забелязваме чуждите недостатъци и слабости. Най-трудно е да се обърнем към своите.
Чуждите слабости обаче може да са мостче към разбиране на собствените. Другия път, когато сте готови да посочите с пръст някого, се спрете и се замислете кое е онова, което ви кара да го правите. Дали не е собствената ви неувереност в нещо или пък желанието да се самоизтъкнете, което винаги е резултат от някакъв дефицит?
Осъзнаването на чуждите проблеми не решава вашите. Но осъзнаването на това защо атакувате други хора, може много да ви помогне за собственото самоусъвършенстване.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X