Напишете дума/думи за търсене

Пълнени домати и чушки със стафиди

необходими продукти:

5 домата

5 червени чушки

3/4 к.ч. олио

13 с.л. ориз

1 голяма глава лук на ситно

3 счукани скилидки чесън

1/4 ч.ч. смлени листа от мента (1 1/2 с.л. изсушени листа мента на ситно)

1/2 ч.ч. смлян магданоз или кориандър

1/2 ч.ч. бадеми на ситно

1/2 ч.ч. кашкавал на кубчета

1/2 ч.ч. стафиди

1 ч.л. сол

1/2 ч.л. черен пипер

1 1/2 ч.ч. вода

1/2 ч.ч. зехтин

1 с.л. доматено пюре

сол и черен пипер

начин на приготвяне:

1. Изрежете капачетата на доматите и ги запазете. Издълбайте зеленчуците внимателно и също запазете сърцевината. Направете същото с капачетата на чушките, почистени от семките.

2. Сложете зеленчуците в тава и поръсете всеки един от тях с щипка захар.

3. Пасирайте сърцевината на доматите. Към нея добавете олиото, ориза, лука, чесъна, ментата, магданоза/кориандъра, ядките, кашкавала, стафидите, 1 ч.л. сол и 1/2 ч.л. черен пипер. Напълнете доматите и чушките със сместа. Захлупете ги с капачетата.

4. Смесете 1 чаша вода, зехтина и доматеното пюре. Овкусете със сол и черен пипер. Излейте сместа около зеленчуците.

5. Печете на предварително затоплена фурна на 180°C около час и 45 мин. Изключете фурната и оставете зеленчуците за още час в нея, за да поомекнат преди сервиране.

Чудесно допълнение към ястието е парченце фета сирене и чаша розе. По желание може да ги поръсите с галета. Ако искате, може да сложите картофи на шайби, поръсени със зехтин и сол, между доматите и чушките. Става още по-вкусно.

За повече вкусни предложения, практични съвети, срещи със специалисти по здравословно хранене и интервюта с любими кулинарни блогъри търсете новия брой на списание "Рецепти за здраве".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X