Напишете дума/думи за търсене

Десет начина за сушене на подправки

Ако градината ви е дарила с многобройни свежи зелени, може да ги запазите за кулинарна употреба през цялата година. Ето няколко начина:

Сушене на въздух

Ако имате достатъчно време и място, можете да изсушите подправките на снопове (по 4-5 стебла) и да ги закачите да висят надолу с листата в тъмно, топло и добре проветриво помещение. Сушенето отнема около 2 до 4 седмици, ако искате подправките да са добре изсъхнали и да се ронят между пръстите ви. Поставете подправките в кутии или бурканчета, едва когато са напълно изсъхнали.

На проветриво място

Измийте и изсушете подправките. Подредете ги в плитък съд на един ред и ги покрийте с кухненска хартия, след което ги поставете в хладилника, докато напълно изсъхнат.

Във фурната

Подредете измитите подправки на един ред в тавичка върху хартия за печене и включете фурната на 80 градуса. Сушете подправките така около 4 часа, като държите вратата на фурната отворена през цялото време, за да излиза навън влагата. Разбърквайте от време на време. Поставете подправките в кутии или бурканчета, едва когато са напълно изсъхнали.

В микровълновата

Ако имате спешна нужда от сушени подправки, това е може би идеалният метод да се сдобиете с тях. Трябва обаче да сте много внимателни, защото всички микровълнови печки имат различна мощност и особености и трябва точно да се спазват инструкциите им за употреба.

Някои насоки

Измийте добре подправките, отцедете ги и ги оставете настрана за около час. Не трябва да остава никаква влага по тях, преди да ги загреете. Подредете стръковете на един ред, върху лист кухненска хартия и ги покрийте с друг лист. Поставете ги в микровълновата за 2 минути на максимална мощност. Обърнете горния лист хартия и и върнете подправките в микровълновата за още 1 минута, докато станат напълно сухи и започнат да се трошат.

Съхранете на сухо и тъмно място в контейнер, който се затваря плътно, или в найлонов плик с цип. По този начин изсушени, подправките могат да се използват около година.

Може и така

Със сол и захар

Можете да изсушите зелени подправки, като просто ги положите върху слой сол или захар и отгоре също ги покриете с тях. Оставете ги така, докато изсъхнат, след което махнете само листата и ги сложете в плътно затварящи се контейнери. Според вкуса и аромата на подправката, прецените сами, кое е по-добре - захар или сол.

Песто

Накълцайте зелените подправки в кухненския робот, като добавите мазнина, най-добре зехтин (около 2 ч.чаши свежи подправки и 1/3 ч.чаша зехтин). Сместа трябва да стане кремообразна. Съхранете пестото в малки найлонови пликчета /с цип/ или други плътно затварящи се контейнери, във фризера. Преди употреба трябва да размразите пестото и с лъжичка да отделите нужното количество. Останалото песто замразете повторно. Най-често песто се приготвя от босилек, но могат да се използват и комбинации от няколко вида зелени подправки.

Във фризера, на кубчета

Накълцайте на ситно подправките и ги разпределете във формички за лед. Покрийте с вода и замразете. Вместо вода можете да използвате зехтин или бульон. След като замръзнат, прехвърлете кубчетата в найлонов плик и го завържете, така че в него да не остане почти никакъв въздух.

Цели във фризера

Много подправки могат да бъдат замразени във фризера директно след измиването им, в найлонови пликчета. Накълцват се на ситно веднага преди употреба и се връщат обратно във фризера.

Ароматно масло

Измийте подправките и ги накълцайте на ситно, след което ги объркайте с меко масло. Замразете маслото във формички за лед. Така при всяко готвене можете да извадите необходимата порция, според рецептата.

Ароматна сол

Направете си сами комбинирана подправка за приготвяне на супи, ястия и заливки, като комбинирате стрити наситно вече изсушени подправки с готварска сол.

Запомнете: 1 ч.л. сушени подправки се равнява на 1 с.л. пресни. (ХФ)

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X