Напишете дума/думи за търсене

4-те поведения, които причиняват 90% от всички разводи

Във всеки брак има редица поведения, които имат потенциал да развалят връзката.
Въпреки това, ако изобщо е утеха, изследователите са забелязали, че има само четири поведения, които, когато се избягват, значително подобряват шансовете ви да избегнете раздяла.

1. Без вина виновни
Една от абсолютните целувки на смъртта в брака е тенденцията да приписвате вина или да отправяте обвинения към партньора си - особено когато не знаете всички факти. Затова се стремете винаги да имате актуална информация.

Ако искате да имате качествени, любящи отношения, научете се да давате на половинката си ползата от съмнението и винаги приемайте най-доброто, а не най-лошото. Когато сте великодушен човек, който се отнася с другите справедливо и с уважение, дори когато понякога правят грешка, това създава желание у тях да бъдат още по-добри и да оправдаят вярата ви в тях.

2. Ескалация на чувствата
Човешките емоции под натиск са склонни да правят едно от двете неща. Те или спират нагоре, или спират надолу. Този навик е донякъде тясно свързан с поведението за обвиняване.

Човек, който обичайно ескалира разногласието, е по-заинтересован да отклони и защити собствената си позиция и да прехвърли вината на отсрещния. Това често създава "дуелна отбранителна защита", която е не само напълно непродуктивна, но е и абсолютно разрушителна за връзката.

Един фундаментален въпрос е достатъчно мощен, за да премахне голяма част от тази разрушителна сила. Трябва да си отговорите на въпроса дали искате да сте прави, или искате да сте влюбени.
Винаги се движете първо в посоката на разбирането, а след това към разрешаването на конфликтите. Това ще създаде спираловидно низходящия ефект, за който стана дума.


3. Потискане на другия
Този навик, както и другите, просто засилва динамиката на победа и загуба, която в крайна сметка ще завърши с една окончателна раздяла в 90 процента от случаите. Когато „анулирате” партньора си, става въпрос за дискредитирането му или отслабването на личността му по някакъв начин. Често това се прави чрез обективизиране на някого или отнемане на неговите „човешки“ характеристики и вместо това се фокусира върху негативните аспекти, предположения и предразсъдъци.

Това може да бъде жестоко ефективно в краткосрочен план и вероятно дори да унищожи нечие самочувствие за определен период от време.

Но бъдете предупредени - когато палачинката се обърне, насилникът може да загуби войната много внезапно, тъй като на партньора му е дошло до гуша и слага край на агонията, която някога е била любов.

Нормалните, емоционално здрави хора не се събуждат сутрин и не обмислят как ще задоволят само собствените си егоистични нужди, докато нараняват и разочароват другите в рамките на деня.

4. Отчуждение
Този навик се отнася към рутинно оттегляне или изоставяне на усилия за разрешаване на проблем. Понякога това е по-пасивно-агресивно, като да третираш партньора с мълчание. Друг път е по-откровено – като затръшване на вратата и излизане от вкъщи, което дава на партньора несигурността от изоставяне.

Помнете, че това е контролиращ механизъм, предназначен да манипулира вашата половинка и да ви върне властта или поне илюзията за нея.

Ако искате връзката ви да издържи изпитанието на времето, от вас
зависи да я насочите в посоката, в която искате да върви. Това означава решаване на проблеми и поемане на ангажимент за посрещане на нуждите един на друг. За да оцелеете в предизвикателствата на брака, трябва да работите заедно като екип, за да създадете печеливши ситуации за ваша взаимна изгода.

Ако разпознаете себе си или връзката си в някой от тези сценарии, бъдете сигурни, че играете опасна, скъпа и много рискована игра.
Има причина тези токсични навици да причинят развод в рамките на пет години в 90 процента от случаите.

Освен това тези навици могат да бъдат толкова дълбоко вкоренени, че често напускайки една връзка, след това започвате цикъла отначало, пресъздавайки дисфункцията с новия партньор.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X