Напишете дума/думи за търсене

Грешки, които трябва да се избягват при развод над 50 години

Има хора, които остават заедно до края на дните си, има и такива, които се развеждат още в първата година от брака си, но има и междинна група – такава, която успява да остане заедно в продължение на десетилетия, но в крайна сметка съпрузите поемат по различни пътища.

Вероятно има много фантастични неща, които са се случили заради и в брака ви. И вероятно някои лоши също.
Това прави развода труден за навигация. И може да бъде особено трънлив за всеки, което е над 50 години, тъй като тези хора са изживели немалка част от съществуването си, живеейки определен начин на живот.

Има ли начини, които може да използваме, за да преминем през тази неизследвана територия, без да губим твърде много от себе си?

1. Да прибързвате
Ако вие инициирате развода, трябва да сте наистина готови да се разведете. Добре е да бъдете наясно с последиците от него - промяна в начина на живот, промяна в социалния статус и промяна в начина, по който прекарвате времето си с децата, независимо, че вече са пораснали.

2. Финансово информационно затъмнение
Много бракове разделят отговорностите – единият от съпрузите се справя с финансите, а другият с управлението на дома. Ако попаднете във втория лагер и не сте запознати със семейните си финанси (какво притежавате, какво дължите, колко пари влизат и колко излизат в общия бюджет), тогава трябва да направите всичко възможно, за да се запознаете с финансова картина, преди да продължите с развода.

3. Не сте оценили правилно промяната
Много хора вярват, че разводът просто ще доведе до една чиния по-малко на масата за вечеря. Но има много повече от това. Има малки неща, с които се е справял партньорът ви, за които никога не сте се сещали, защото не е трябвало. Сега обаче ще трябва да поемете и неговите задължения и затова е важно да сте готови да разберете как може да смените крушката в коридора или къде се намира кварталният супермаркет.

4. Не се опирате на група за подкрепа
Разводът е емоционално предизвикателен. Твърде много хора излизат в изолация, когато преминават през развод, като не разчитат на приятели и семейство толкова, колкото би трябвало. Важно е обаче тези хора да имат положително влияние, а не отрицателно. Потърсете приятели, за които знаете, че ви пазят гърба на 100 процента и се отървете от токсичните хора.


5. Отнасяте се към адвоката като към терапевт
Дори и да си мислите, че вашият адвокат е скъп терапевт, не го ползвайте за кошче за душевни отпадъци. Той не е обучен в тази област и неговата роля в развода ви е тотално различна. Ако имате нужда от ментална подкрепа, обърнете се към специалист, занимаващ се с психичното здраве. Работата на адвоката ви е да защитава вашите финансови, юридически и попечителски права, а не емоционалните ви.

6. Оставяте емоциите да диктуват вашите решения
Понякога на развода трябва да се гледа като на бизнес трансакция: трезво и без емоции. Вземате много лични и сериозни решения, които ще повлияят на вашето бъдеще и бъдещето на децата ви, така че не може да позволите на гнева или други пагубни емоции да ви владеят. Разчитайте на терапевти, приятели и семейство, за да извадите емоциите си, преди да влезете в адвокатската кантора, за да сте готови да говорите за бизнес.

7. Пришпорвате процеса
Никой не иска да участва в бракоразводни дела, които продължават вечно, но също така не бива да се съгласявате с лека ръка на всичко в името на по-бързото му приключване. Не бързайте с решения като споразумения за попечителство или разделяне на имущество и активи, за които може да съжалявате по-късно. Обърнете внимание на всички дребни шрифтове и на всеки детайл от сделката, която сключвате.

8. Нямате план за бъдещето
Трудно е да не живееш ден за ден, когато преживяваш толкова бурно време. Но въпреки това е много важно да започнете да планирате как ще изглежда вашият живот след развода. Започнете да разглеждате недвижими имоти, за да разберете къде ще живеете и какви ще бъдат бъдещите ви разходи и приходи. Започнете да се подготвяте за новия си живот.

9. Мислите, че светът свършва
Разбираемо е някой, който преминава през развод, да живее в постоянно усещане за мрак и гибел. От една страна, светът, който познавате, свършва. Но от друга страна, опитайте се да признаете, че има потенциал да се отвори цяла нова реалност за вас.

Когато една врата се затвори, се отваря прозорец. Разводът може да се разглежда като начин да се отворите за нова, за по-здравословна и щастлива връзка, отколкото преди.
Може да е завършек на една глава, но вашата история не е свършила още.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X