Напишете дума/думи за търсене

Няколко начина, с които ще помогнем на партньора си да преодолее скръб

Скръбта е емоционална и естествена реакция към загубата на значим човек, животно или обект. Това е поведение под формата на страдание в резултат на разпадането на емоционална връзка. Тази реакция включва психологически, физически и социални компоненти с интензитет и продължителност, пропорционални на значението на загубата.
Скръбта може да се прояви чрез физически усещания, мисли, емоции и поведение, които позволяват на човека да преработи или изрази болката и скръбта, които изпитва.

• Сред физическите усещания са симптоми като празнота в стомаха, натиск в гърдите и гърлото, свръхчувствителност към шум, деперсонализация, задух, мускулна слабост, липса на енергия и сухота в устата
• Емоциите са главните герои на всяка скръб. Сред тях са депресия, гняв, мъка, самота, облекчение, носталгия, ревност и безпомощност. Чувството на вина или безнадеждност също се изживява пред лицето на загуба.
• Мислите също играят централна роля по време на скръб. Те могат да увеличат интензивността на емоциите. Сред тях са натрапчиви мисли за събитието, кошмари и активно търсене на стратегии за избягване на мисли за случилото се.
• На поведенческо ниво са проявите на въздишане, плач, нарушения на съня или храненето, хипер- или хипоактивност, социална изолация и разсеяно поведение.

За да помогнете на партньора си да преодолее скръбта, първо трябва да се опитате да разберете него и през какво преминава, като се поставите на негово място. С други думи, трябва да му съчувствате. Емпатията ще ви помогне да се свържете с това, което чувства.

1. Помогнете му да приеме загубата си
Усещането за нереалност пред лицето на скръб или загуба е изключително често срещано. В много случаи страдащият избира отричането. Той се държи така, сякаш загубата не е настъпила. Това е само ментална стратегия за постепенно усвояване на факта, в опит да се смекчи емоционалният удар, което би довело до пълното и незабавно приемане.

Въпреки това не трябва да го „сблъсквате” с реалността. Дайте му място.
Но ако вашият партньор продължава да отрича фактите, консултирайте се с професионалист. Не се опитвайте да го накарате да се изправи пред реалността сам, тъй като това може не само да му причини огромна болка, но и да го отблъсне от вас и тогава изобщо няма да може да му помогнете.

2. Бъдете там за него
Да бъдеш до партньора си, също ще му помогне да преодолее скръбта си. Простият факт, че той знае, че не преминава през това сам, ще му помогне изключително.
Уверете се, че сте на разположение за него по всяко време, в случай че има нужда да говори. Прегръдката и фразата „тук съм за теб“ могат да направят огромна разлика в тези моменти.

3. Помогнете му да преживее емоциите си
За да помогнете на партньора си да преодолее скръбта, важно е да не се изкушавате да обезсилвате емоциите му.
Например лист хартия може да не означава нищо за вас, но може да означава много за него. Или коментар, който правите, може да ви се стори глупав, но може наистина да нарани партньора ви. Важно е той да признае, че има право да се чувстват по начина, по който се усеща.
От друга страна, да му позволите да изразява емоциите си, не означава, че трябва да го оставите да чупи наред или да наранява себе си или околните. Чувствата са едно, а поведението е друго. Приемането на неговите емоции и болката му не означава, че трябва да приемете или да му позволите да действа разрушително.

4. Грижете се за партньора си
В разгара на болката от скръбта е нормално хората да спрат да се грижат за себе си. Ето защо е важно да осигурите подкрепа на партньора си, за да може лечебният процес да напредва и половинката ви да може напълно да възвърне своята автономност.

5. Позволете му да скърби
За да преодолее скръбта си, е необходимо партньорът ви да я преживее. Затова му позволете да почувства болката си и да премине през различните етапи на скръб. Опитайте се да не го притискате, просто се опитайте да бъдете до него и да го подкрепяте емоционално.

Скръбта е нормален процес. Въпреки това понякога може да стане патология. Ако това се случи, вашият партньор трябва да потърси помощ от здравен специалист.
Преодоляването на скръбта отнема време, както и желанието да продължим напред.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X