Напишете дума/думи за търсене

Прескачане от една връзка в друга - пагубно или целебно?

Прескачането от една връзка в друга често е начин да се избегнат процеси на скръб или да се прикрие прекомерната зависимост към някого или към страха от самотата.

Освен това затруднява ученето от предишни грешки, допуснати в романтичните отношения.

Може би най-тъжното нещо в тази практика е, че често се превръща в начин за бойкот на връзки, които могат да се окажат изключително ценни.
Повечето психолози са съгласни, че прескачането от едни отношения в други никога не е добра идея. Разбира се, както във всичко, винаги има изключения. Това обаче обикновено е поведение, което говори за трудности със себе си, зависимости и желания за бягство.

"Човек, който не е минал през ада на своите страсти, никога не ги е преодолявал."
-Карл Густав Юнг-

Прескачане от една връзка в друга
Когато имате значима връзка, раздялата винаги ви причинява известна степен на болка.

Живеем във време, когато е почти „задължително“ да бъдеш щастлив, и скръбта, която следва раздялата, е процес, през който много хора отказват да преминат.

Всъщност има тенденция да се приема, че най-доброто нещо, което трябва да направите, е бързо и ефективно да намерите „заместител“ на бившия партньор. Защото има празнина, която трябва да бъде запълнена. Много хора твърдят, че са направили този обмен успешно. Няма нищо особено в това. Съзнателно или несъзнателно, те виждат потенциална половинка в почти всеки, когото срещнат.

Също така е обичайно новата връзка да блести ярко в началото. Може би предишният партньор не е обичал да пътува, но новият обожава.

Несъзнателните връзки
Когато напуснете значима връзка, сърцето и подсъзнанието ви невинаги разбират. Това е така, защото те имат свои собствени ритми и процеси. Не може да се промените за една нощ. Вие не променяте плановете си, мечтите си и споделените си очаквания като смяна на дрехите.
Може би, без дори да го осъзнавате или само частично, се опитвате да напишете следващата страница от историята, която сте имали с бившия си партньор.

Това, което се опитвате да направите, е да промените името на главния герой за серия със същия сценарий. Освен това понякога ще искате, но без успех, да продължите със същия сюжет. Опитвате се да направите новата си връзка като още една глава от същия роман.

Това обаче е грешен път. Може да успеете да удължите ситуацията за известно време, но в края на деня най-вероятно ще бойкотирате отношенията с вашите несъзнателни очаквания и чувства.

Изведнъж ще откриете, че се чувствате по-ревниви, защото експоловинката ви е изневерила. Или може би някой ви изглежда изключително привлекателен, защото е напълно различен от бившия ви. Това, което правите тук, е, че предишната ви връзка в крайна сметка се оказва основната ви отправна точка в живота ви.

Тревожна привързаност
Стиловете на привързаност са тясно свързани с романтичните отношения на възрастните. Например хората, които страдат от тревожна привързаност, често изпитват емоционална зависимост. Това се изразява в нужда винаги да бъде с някого, защото има силен страх от изоставяне и самота.

Връзките на тези хора обаче са склонни да се провалят. Освен това след раздяла те незабавно търсят друга връзка, за да облекчат болката и безпокойството си.

Въпреки това е важно да се има предвид, че стилът на привързаност се изковава от детството, във взаимодействието с основните ни фигури на привързаност. Те оформят начина ни на отношение към другите, докато растем.
За щастие винаги можем да променим моделите на взаимоотношенията си.


Преживейте болката
Никой не иска да пада, въпреки това падането е част от цикъла на живота. Независимо дали ви харесва или не, да обичате винаги означава да се справяте с известно количество нещастие. Това става по-осезаемо по време на раздялата. Това е цената на любовта. Дори ако се опитате да напуснете, без да платите сметката, този дълг бъде записан в досието ви и ще продължи заедно с вас, чакайки да бъде платен.

Прескачането от една връзка в друга ще ви доведе до верига от разочарования. Може в крайна сметка да се почувствате цинични и да крещите с пълни гърди, че любовта не съществува. Или може да се почувствате вцепенени и да не ви пука много дали това ви прави щастливи или не. Независимо от това, рано или късно ще трябва да управлявате страха си от самотата.

Най-лошото е, че може да разрушите взаимоотношенията, които наистина са си стрували, като просто затворите очите си за тях. Желанието да се избегне скръбта е повод за измама. Вашата обсесивна нужда да имате партньор ви пречи да се учите от всяка връзка и да оставите всичко да се случва тогава, когато му е писано.

Рисковете от прескачане от една връзка в друга
По ирония на съдбата хората, които прескачат от една връзка в друга, всъщност се опитват да защитят самочувствието си. В действителност обаче те си нанасят още повече вреда. Те вярват, че друга връзка ще облекчи всичките им мъки, но не спират да мислят, че ако тези отношения се провалят, което е най-вероятно, в крайна сметка ще страдат два пъти.

В дългосрочен план самочувствието им е двойно увредено и страхът им да бъдат сами няма да изчезне. Ако попаднете в подобна ситуация, трябва да започнете да работите върху себелюбието и да развивате здрави взаимоотношения.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X