Напишете дума/думи за търсене

Колко е важно да направим това в края на връзката

Телевизионният сериал с черно чувство за хумор ”Два метра под земята” разказва историята на американско семейство, което притежава погребална къща. Фамилията трябва да се справи със собствените си битови проблеми, като в същото време запази самообладание, за да помогне на клиентите си да се справят с тяхната мъка.

Квинтесенцията на това шоу беше, че колкото по-необяснима и странна е загубата, толкова по-тежка е мъката. Затова чрез всеки епизод зрителят можеше да оцени необходимостта от „затваряне” на този жизнен цикъл и различните начини за постигането му.
Прекратяването на връзка е значителна загуба за всеки. По всяка вероятност, когато това се случи, ще изпитате процес на скръб. Той ще бъде по-лесен, ако имате разумно обяснение защо се е стигнало до раздяла.

Получаването на задоволително обяснение ще ви позволи да „затворите“ връзката по психологически подходящ начин.

Когнитивно затваряне

Когнитивното затваряне включва необходимостта от намиране на задоволително обяснение за двусмислени или несигурни ситуации.
Когато прекратите връзка, трябва да разберете защо тя е приключила. След това може да го осмислите в монолог пред себе си. Това обяснение ще стане част от вашата ментална схема и ще ви помогне да обясните по-добре и предскажете живота си в бъдеще.

Но когато връзката ви приключи и партньорът ви просто изчезне, по този начин той ви е отказал обяснение. Следователно не разбирате защо е действал по този начин и оставате с усещането, че нещо липсва.
Липсата на затваряне е досадно чувство, защото недостигът на определена информация ви пречи да се познавате по-добре. Освен това затруднява разбирането на света около вас.

Необходимостта от затваряне според типа личност
Въпреки че за повечето хора това е необходимо до известна степен, не всеки има еднаква нужда от затваряне. Зависи от вашата личност.
• Хората с висока нужда от затваряне се характеризират с голяма непоносимост към несигурността. Те са склонни да бъдат обсебващи личности, пристрастени към реда, правилата и предвидимостта. Нуждаят се от изключително добре дефинирани структури на реалността. Освен това те могат да бъдат авторитарни и догматични, тъй като са убедени, че знаят „правилния начин“ да правят нещата. Склонни да бъдат консервативни социално.
• За разлика от тях, хората с ниска нужда от затваряне се характеризират с по-голяма креативност, както и с по-голяма толерантност към несигурност и изненада. Те са склонни да бъдат по-импулсивни и по-сложни в когнитивното отношение. Освен това тяхната по-голяма когнитивна гъвкавост ги прави по-способни да се движат и адаптират в двусмислени или противоречиви ситуации.
• И накрая, има и хора, които избягват затварянето. С други думи, те предпочитат да не знаят какво се е случило. Това е така, защото предполагат, че обяснението ще им навреди повече, отколкото незнанието.

Какво може да направите, когато няма затваряне и имате нужда от него?
Трябва да приемете предизвикателството да управлявате своя дял от отговорността в тази ситуация. С други думи, ще трябва да менажирате липсата на затваряне.

За да получите приключване на раздяла, за която няма обяснение, нямате друга възможност освен да се откажете от получаването на такава. Трудно е и е несправедливо, но ако се замислите, ще видите, че е полезно и за вас.

В крайна сметка алтернативата би била да останете в капан за неопределено време в непрекъснат цикъл на безкрайно самопитане. Ще се запитате защо завинаги. В един момент трябва да спрете да го правите. Трябва да продължите напред.

През болезнения път на скръбта, след като сте се справили с емоции като тъга, вина или гняв, вашата цел трябва да бъде приемането. За да приемете случилото се, трябва да се освободите от всички тежести, които ви задържат. Те включват вашето търсене на отговори и обяснение. Пускането ще ви освободи.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X