Напишете дума/думи за търсене

Майка след 35 - рискове и възможности

д-р Таня Тимева
д-р Таня Тимева

Кога е нужна амниоцентеза?

Не бих препоръчала абсолютно всяка бременна над 35 г. да се подложи на амниоцентеза. Съвременните възможности на ехографските апарати все повече се усъвършенстват и още между 9-ата и 12-ата гестационна седмица може да се улови евентуален генетичен проблем. Когато ранната фетална морфология (повторена на по-късен етап на бременността) се подкрепи с биохимично изследване и резултатите са добри, не се налага амниоцентеза. Въпреки че рискът при тази инвазивна процедура не е голям - около 1%, все пак той съществува.

През последните години в медицинската практика навлязоха и неинвазивни изследвания на фетална ДНК от майчината кръв, които без риск за загуба на бременността засичат основните генетични нарушения още в най-ранен етап.

Задължително ли е раждане със секцио?

Според европейска статистика 40% от бъдещите майки над 35 г. раждат чрез цезарово сечение. За сравнение този процент е 12 сред бременните на 20 г. Дали ще се избере раждане по естествен път или секцио се преценява от лекаря. Цезарово сечение може да се препоръча при двуплодна бременност или зачеване с помощта на асистиран метод. Важна е обаче нагласата на пациентката. Ако тя твърдо държи да роди с операция, без да има медицински индикации за това и след като сме й разяснили рисковете от цезаровото сечение, ние уважаваме решението й. Все пак раждането с операция крие своите рискове.

При децата, родени със секцио, периодът на адаптация е по-особен. Оказва се и че при втора бременност след секцио се увеличава рискът от т.нар. дехистенция на цикатрикса, което води до усложнения при износването на втора бременност.

Ако жена над 35 реши да забременее, но опитите й се окажат неуспешни, кога да се обърне към специалист?

Според препоръките на Световната здравна организация, ако опитите на жените над 35 г. да заченат не се увенчават с успех, е добре да потърсят помощ 6 месеца след началото. Всяка втора жена с фертилен проблем, която търси помощ от нашата клиника, е над 35-годишна. Успеваемостта на процедурите за асистирана репродукция при жените под 35 г. е 42%. Във възрастовата група 35 - 39 е 35.3%, а след 40 г. спада на 17%.

Как се отразява нарастването на средната възраст на родилките на демографското състояние в България?

На първо място – повишава се броят на жените и двойките с репродуктивни проблеми. В България има около 270 000 бездетни двойки. Въпреки, че цифрата вероятно е неточна, сигурно е, че броят на хората, страдащи от безплодие у нас, не намалява. На второ място - повишената репродуктивна възраст за първо зачеване, дори при нормално протичане на бременността и раждане, много често значи, че няма биологично време за създаване на второ и последващо дете. На трето място - повишената възраст и рисковите фактори увеличават опасностите от проблемно протичане на бременността и нейната загуба, от преждевременно раждане или раждане на деца с генетични и други увреждания.

Важно е да се знае, че периодичната профилактика и консултациите с репродуктивен специалист може да решат много проблеми. Истина е, че по-късното зачеване изисква провеждането на специализирано проследяване на бременността с повишена отговорност за здравето на бременната жена и носения от нея плод.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X