Напишете дума/думи за търсене

Все по-малко бебета заради стерилитет при мъжете

Потърсихме д-р Иван Диков, който е ръководител на диагностично консултативния блок в Първа САГБАЛ „Св. София”, за да сподели кои са най-често срещаните здравни проблеми при мъжете и жените.

На колко време е добре да се правят гинекологични изследвания

Нужно е на преглед да се ходи не по-рядко от веднъж в годината. Ако има друга здравословна причина, може и по-често. След 35-40-годишна възраст е важно към гинекологичния преглед, ехографията, цитонамазката и при нужда микробиологичното изследване да се минава през мамолог. „Заболеваемостта от проблеми на млечната жлеза е може би втората по значимост в женските проблематики. А 2% от случаите на рак на гърдата са при мъже. При мъжете е необходима консултация с мамолог, когато при опипване се наблюдава деструкция в областта на гърдата, ареолата или зърното, при разраняване, уплътняване, болезнен проблем“, казва лекарят.

Кои са най-често срещаните гинекологични проблеми при жените

На първо място са влагалищните инфекции. Лошото е, че се качва стремглаво проблемът с безплодието при двойките. Важи и старата максима, че жена, която не ражда деца, ражда миоми. При ниската раждаемост и раждаемост с едно дете миомната болест на матката става много по-чест проблем. Безплодието обикновено е в резултат увеличения стерилитет при мъжете. В момента 14% от българите имат моментен или траен репродуктивен проблем, като този при мъжете е 2-3 пъти по-висок отпреди. Често причина са използваните анаболи за фитнес и стегнатото бельо.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X