Напишете дума/думи за търсене

Голямата арменска фамилия Халваджиян

Почти всички от фамилията на семейно събиране - пристигнали са роднини от Италия, Германия и САЩ. На първия ред от дясно на ляво са Бедрос, майка му Кремена, снахата Алекс и малкият Еди.

“Вие се казвате Халваджиян? А имате ли нещо общо с д-р Халваджиян?”

Д-р Роберт Халваджиян е известен ортопед не само в Плевен, където живее и работи, но и в София. И точно за него питат братовчедка му Ахавни, когато ѝ се наложи да посети някоя софийска болница.

Тя обикновено е свикнала въпросите да са за другите ѝ братовчеди, братята Маги и Джуди - телевизионните продуценти, известни колкото и звездите, които участват в предаванията им. А, и да ѝ искат покани за някое шоу.

Разбира се, че в голямата арменска фамилия Халваджиян не всички се занимават с телевизия и шоубизнес. Но са малцинство.

Повечето, сред които освен кръвните роднини са и много от техните съпруги и деца, работят за семейната компания “Глобал груп”. В нея влизат 5 отделни фирми.

“Глобал филмс”, ръководена от Магърдич Халваджиян, създава десетки тв формати. Сред тях най-новите са “Като две капки вода”, “Х Фактор”, “Пееш или лъжеш”. Преди е произвеждала “И аз го мога”, “България търси талант”, “Пълна промяна”, “Страх”, “Великолепната шесторка”.

“Глобал фрейм” прави “Господари на ефира”, чийто продуцент е Джуди Халваджиян. Нейни са още “Имаш поща” и “Пълна лудница”.

Най-новата компания в групата е “Оупън фреймс”, която се занимава с международни филмови проекти. Вече има 3 заснети филма. В момента снима още два, както и сериал. Всички те са предназначени за международния пазар.

“Глобал уеб” е фирмата, която управлява дигиталния бизнес на компанията.

“Глобал рент” управлява и дава под наем техника и студиа. Същевременно имат и подразделение, което менажира звездите от тв предаванията - едни от най-популярните артисти у нас.

Компанията на практика има над 300 служители, така че на този фон хората в нея с фамилия Халваджиян не са чак толкова много. Но са достатъчно, за да могат приятелите им да се шегуват: “Вие сте цяла армия”. Недоброжелателите говорят друго, наричат фамилията “арменска мафия”.

На това Магърдич Халваджиян отговаря така: “Когато едно семейство е здраво, изградено върху определен тип взаимоотношения - любов, почтеност и честност, тогава има успех. Никой при нас не гледа в купичката на другия, но всеки гледа той самият да си свърши работата. Това е енергия, от теб зависи накъде ще я насочиш - дали ще е позитивна и ще работи за теб, или негативно ще одумваш другите”.

Арменските баба и дядо, които поставят началото

на рода в България, са бежанци от геноцида. Стигат до Плевен и остават там, след като едни прекрасни българи - по думите на внучката им Ахавни Халваджиян (пиар на “Глобал груп”), ги посрещат. Казват им: “Останете тук, ще ви помогнем да си построите къща”. Заради това те решават, че България е добро място за живеене. Заселват се, вдигат къщата си. С помощта пак на българи дядо им прави малка сладкарска фабрика. Работниците му толкова го обичат, че отиват да го защитават, когато след 9 септември комунистите го погват за това, че е фабрикант. Не успяват да го спасят, дядото изкарва известно време в затвора, където съсипва здравето си.

Внучката, която днес всички познават като Ани, носи името на баба си Ахавни (от арменски - гълъбица).

Като в приказката за златната ябълка бабата и дядото имат трима синове. Всичките се раждат в Плевен. Най-голям е Бедрос, после е Жираир - бащата на Ани, третият е Арменак.

Бедрос е бащата на Маги и Джуди, на Жираир му се раждат дъщеря Ахавни и син Жираир. Арменак има само един син - Роберт, лекаря, когото братовчедите наричат Боби.

Всички възприемат Маги Халваджиян като патриарха

на тв компанията. Той я създава, а е и най-големият. Всъщност е едва 50-годишен, но вече е щастлив дядо.

Това изобщо не му пречи да работи със същото темпо, с което го е правил цял живот. Вечер, след всяко издание на “Като две капки вода” на живо, той събира целия екип на оперативка, за да обсъдят грешките и попаденията си. И така е след всяко предаване.

Маги (така всички го наричат галено) завършва цирковото училище в Москва. Преподавал му е лично Юрий Никулин. Отишъл там, защото тук перспективата била да учи за електротехник например - било модно по онова време. Той обаче искал да се занимава с изкуство, баща му бил куклен актьор, майка му - балерина. И влиза в балетното училище у нас. Дори играе в “Лешникотрошачката”. Да, но в един момент тази професия му се видяла доста женствена и тогава изскача възможността да учи в Москва. Явява се на изпит в България и заминава.

Искал да продължи във ВГИК, но не го приемат, затова завършва кинорежисура в Нов български университет. Започва работа в цирка със заплата 120 лв. и по 3 представления на ден. И казарма отбива.

Междувременно баща му чрез своя импресарио успява да му уреди работна виза за Италия. Родителите на Маги живеят там от средата на 80-те години на миналия век и изнасят представления.

Синът им пристига при тях на 15 февруари 1990 г. с идеята да учи режисура и едновременно с това да работи. С баща си вече е обсъждал кои са подходящите университети. На 18 февруари Маги празнува рождения си ден с цялото семейство, а на 24 февруари

баща му внезапно умира от инфаркт

Всички са като попарени. Свикнали са Бедрос Халваджиян като глава на семейството да се грижи за всички и всичко. “Оттам нататък трябваше да спасявам фамилията, трябваше да бачкам, защото брат ми, 14-годишен, още учеше, майка ми беше в тотален шок”, разказва Магърдич.

Когато заминава за Италия, той е на 22 години. Спомня си, че като пристигнал, поискал кола. “Ще ти взема, ще платя първоначалната сума и първата вноска и ако искаш тя да е твоя, работиш, изкарваш си парите и си плащаш вноските”, казал тогава баща му. Така научил сина си, че малко помощ винаги е нужно да се даде, но ако човек иска да оцелее в живота, трябва да се бори сам. “И със сина си правя същото сега, и то успешно”, казва продуцентът.

След жестокия удар той се прибира в България и започва да внася перилни препарати от Италия, отваря няколко магазина. После създава верига от 17 магазина за кафе “Лазарин”. Собственикът на марката Армандо Лазарин му бил приятел и съсед в чужбина. Бизнесът пресъхва, тъй като някой успява да внесе контрабандно същото кафе и да подбие цените.

Когато се връща да търгува, Магърдич вече е женен за Кремена. Тя е виолончелистка и свири в оркестъра на баща си Людмил Дешев - диригент в Софийската опера.

“Аз съм режисьор и работя в Холивуд. Дошъл съм си за малко”, казал ѝ той, когато я видял за първи път. Цели 2 месеца тя вярвала в тази история. А още на втория ден след запознанството им Маги ѝ признал, че много я харесва и сигурно ще се ожени за нея. На това изобщо не му се вързала.

Стават гаджета по време на турнетата на оркестъра в Италия. Години наред тя свири в него, а италианският композитор Енио Мориконе поверявал концертната премиера на всичките си произведения на Дешев и оркестъра му. Бащата на Кремена повикал Маги да снима някои от турнетата и тогава любовта пламва помежду им. “Аз свирех, той снимаше”, разказва днес тя.

Кремена сама избира виолончелото като инструмент. С него завършва музикалното училище. Сестра ѝ, която е по-голяма, също учи там, но с контрабас.

“Баща ми беше изключително либерален човек и голям детешар, само смях около него. Никога не ни е принуждавал насила да правим нещо. Майка ми е педиатър и досега, вече на 78 години, лекува всички ни.” Въпреки че сестра ѝ също избрала сама контрабаса, не го обичала. И го зарязва при първа възможност. Сега е дясната ръка на Маги, изпълнителен продуцент на всичките им продукции.

Кремена спира да свири, след като баща ѝ си отива завинаги няколко години след като с Маги се женят и,

едва 20-годишна, тя ражда Бедрос

Бебо, както му викат и досега, като мъничък сядал на земята пред нея и гледал лъка, докато майка му свири.

Той също завършва музикалното училище с ударни инструменти. У тях е имало тромбони, барабани, пиана. Но момчето израства покрай родителите си на филмовите площадки и от 11-годишен през лятото помага на баща си. Докато става един от най-добрите му оператори и от 7 години работи пълноценно във фирмата.

“На него му се случват нещата точно както и на мен с тази разлика, че баща му е жив. Аз бях на 23, когато той се роди. И той беше на 23, когато синът му Еди се роди, сега вече малкият е двегодишен”, казва Магърдич.

Миналата година Бебо споменал на баща си, че може би вече е време да направи стъпка нагоре. “Чаках го този момент да видя кога ще се почувстваш готов”, отговорил му той.

Днес 25-годишният Бедрос е координатор на международните проекти в компанията “Оупън фреймс”. Движи ги заедно с италиански продуцент, който също работи за фирмата. Е, междувременно го извикали пак да е оператор на “Капките”, тъй като само той умеел да снима с една определена камера.

Филмите на новата компания едва ли ще бъдат излъчени у нас, обяснява Маги Халваджиян. Те не са създавани за кино, а за видео или телевизия и ги продават на международните пазари. “Ние си поемаме сами риска, инвестираме наши пари и ако стават, се продават. Има големи дистрибуторски фирми, които купуват правата за големи зони в света”, казва той.

Стилист и на международните проекти е Кремена Халваджиян,

както и на всички продукции на компанията - шоупрограми, реклами, клипове.

“Откакто се помня, все нещо режа, кроя, разпердушинвам, правя нещо ново”, казва тя. Затова и Маги в един момент я привлича да му помага - първоначално за облеклото на певиците в чалга клиповете, които той снима в началото на кариерата си.

Преди това обаче Кремена става брокер на недвижими имоти. “Като почина баща ми, изпаднах в тежка депресия и трябваше бързо да започна да правя нещо. Дотогава 4 години си гледах детето и това бяха може би най-щастливите ми години.” От немай-къде става брокер, но така ѝ тръгва, че два месеца по-късно вече има собствена компания, а малко след това започва добре да печели. “Като се видя, че изкарвам пари и ни е спокойно, той заряза търговията от раз и започна да прави първите клипове.” Снима и късометражни филмчета, в които тя участва. Днес се смее на актьорските си опити, но у нея още е останала насладата от романтичния им устрем.

Влади Априлов, с когото се познават добре, тъй като заедно правят “Сладко отмъщение”, я препоръчва на Гала като стилист. Тогава гърците вече са купили Нова тв и подготвят предаването “На кафе”. За него спешно търсят стилист. Кремена приема, но три нощи плаче от притеснение, че няма да се справи. Също толкова уплашена се оказва и Гала, тъй като ѝ предстои да води всекидневно женско предаване - никога не го е правила. Дали заради общото им притеснение, или заради съвместната им работа, но двете си допадат много още в началото и досега са най-близки приятелки.

“На кафе” е като второ мое семейство. С част от екипа сме заедно от първите им стъпки”, казва Кремена.

По същия начин - защото е хвърлила много време и труд в създаването му, възприема и софийското заведение “Библиотеката”, което е нейно. За нея е важно, още повече че на гърба му, зад Народната библиотека, има един фонтан, оцелял именно заради Кремена. Малкият парк там е създаден от градинаря на Фердинанд заедно с фонтана. Това не пречи на един 1 май - в почивен ден, камион, пратен от общината, да започне да запълва фонтана с чакъл. Кремена вдига на крак всеки, за когото се сети, че може да помогне. В крайна сметка фонтанът оцелява, за него тя поръчва бронзова статуя на четящо момиченце, направена по нейни снимки на старата скулптура. Вдига там и павилиони, чиито покриви наподобяват стила на Софийския университет, както и на околните сгради. Така ѝ се иска да запази духа на стара София. А за да не бъдат порутени постройките след време, решава да ги подари на някоя институция. Пробвала в Министерството на културата, което е собственик на имота, но се оказва, че няма процедури, по които това дарение да стане. Все още търси начин.

Напоследък Маги и Кремена имат друга сладка грижа - внука им Еди. И двамата, отделно един от друг, говорят едни и същи неща - че да си баба и дядо, е по-хубаво от родителството. Синът им Бедрос и Алекс, която е главен хореограф в компанията, са влюбени, живеят заедно без брак и се радват на 2-годишния Еди, както и на подкрепата на цялата арменска фамилия.

“Факт е, че много хора вече смятат, че и аз съм арменка

Добре се чувствам. Не е без значение това, че арменците са възпитани в голямо уважение към жените си, към майките, съпругите, сестрите, близките си. На мен това ми дава много”, обяснява Кремена.

“В нашето семейство винаги е имало тотална свобода. Така съм възпитаван от родителите ми, Кремена - по същия начин. Свободата за нас е нещо, което тече в гените ни. Ако смяташ себе си за свободен човек, трябва да даваш свобода и на всички около тебе - да вземат решения и да носят отговорност, така се изграждат истински личности”, казва Магърдич.

Именно заради това, макар и дядо, няма да подстриже дългата си коса. “Ако ме видиш, че нямам коса, или съм оплешивял и вече е невъзможно да ходя с дълга коса, или съм се предал и някой ми е взел свободата. Моята коса ми е символ на независимост.”

И както не приема промените във външния си вид, точно наопаки е в работата си - иска да опита от всичко, затова се захваща с много неща.

Докато брат му

Джуди е изключително концентриран върху “Господари на ефира”

и 14 години целенасочено следва каузата на предаването. “Аз такова нещо не съм виждал”, казва Маги. Джуди Халваджиян отива сутрин в 8 ч - екипи, събрания, там са 120 човека, и се прибира вечер в 9-10 ч. И това е всеки ден 14 години. “Оня ден направиха 38% пазарен дял. Това не се дължи на случайност, а на това, че някой работи от сутрин до вечер то да се случва.”

Джуди (42) за първи път хваща камера едва 8-9 годишен. Тя е 8-милиметрова, донесена от Русия от брат му и двамата снимат филмчета. Веднъж единият е оператор, другият - актьор, после разменят ролите си. Сюжетите са предимно от Варна, където през 1982 г. изкарват цялото лято, тъй като родителите им работят там.

Няколко години по-късно те заминават за чужбина на работа, но режимът тук не позволява малкият Джуди да тръгне с тях. “Три години баща ми си скъса нервите, за да може да ме вземе при тях”, разказва Джуди. През това време тук пращат доноси за семейството и им измислят всякакви препятствия. Момчето изживява прекалено труден период, майка му и баща му работят в чужбина, брат му първо учи в Русия, после влиза в казармата, а той е принуден да отиде да живее при една от сестрите на майка си в Ловеч - “при леля Любка и вуйчо Киро”. Сам не знае защо го е наричал вуйчо, но така му казва и до днес.

Впрочем Джуди и Маги имат 13 първи братовчеди, повечето от българска страна, на майка му. Тя има 3 сестри и 1 брат, всички имат по две деца. Джуди е най-малкият от братовчедите по майчина линия. И е кръстен на майка си, затова се казва Юлиан, макар че всички днес го знаят с галеното му име.

Така малолетният Джуди - 11-годишен, заживява в Ловеч. Още тогава се проявява като бунтар, макар и малко злополучен. В училището, където ходи, директор е вуйчо му. Един път някакви учители закъсняват за час и Джуди решава, че учениците трябва да направят стачка заради неуважителното отношение от страна на учителите. “Изкарах всички ученици навън да протестираме, а годината е 1985-а. Когато всички разбраха, че аз съм го организирал, представи си вечерта какво ме направи вуйчо ми. Винаги съм уважавал по-възрастните от мен, както и учителите си, но от малък се опитвах все да се боря с несправедливостите.”

Две години след това той се връща в София, учи една година и през 1989 г. заминава за Италия, когато най-накрая баща му успява да уреди цялото семейство да се събере. И тогава ги сполетява нещастието.

Междувременно Джуди завършва училище в Италия, учи кино и тв продуцентство в Милано. А през 2002 г. Маги му се обажда: “Връщай се, тука телевизиите се развиват и има какво да се прави.” Батко му вече е започнал да снима “Море от любов” и “Сладко отмъщение” за Би Ти Ви.

Майка им още живее в Италия, поради което и двамата братя твърде често отскачат до там. И вероятно са

единствените арменци, които обичат пица повече

от арменските сармички.

Един от детските спомени на Джуди е как у нас има 2 тв канала, а пристигайки в Италия, вижда десетки. Побъркал се по телевизиите. И понеже пътувал с родителите си артисти, имал навика на всяко ново място първо да провери какво се излъчва, след което да подреди каналите, както на него му харесва. “Затова не е случайно, че правя предаване, което следи всички телевизии.” И като малък го е правил с дистанционното. Както и че се занимава с проблемите на хората и търси справедливост. Всъщност този по-дълбок самоанализ прави доста по-късно в живота си.

“На 5-ата година може би осъзнах, че предаването има много голям потенциал. Знам какво още може да се направи и как да се променя, инвестирам в разследващи журналисти и разширявам екипа на репортерите. Ако бяхме останали само със смешките от грешките на телевизиите, предаването нямаше да се превърне в институция.”

Като деца Маги ме е шамарил, 8 години ни е разликата,

казва през смях Джуди. През всичките години обаче, в които работят заедно, до бой не са стигали. А и не са имали големи противоречия, които да ги разделят. Може би точно за да ги избегнат, са си разделили задачите - всеки се занимава с определени неща и не се месят един на друг. Има и още нещо - знаят си се, че никой от тях не обича някой друг да му се меси в работата. “Това точно и ясно разделение дава също така точни и ясни резултати.”

Джуди се запознава с жена си Елена във фирмата, но в един момент решават да не работят заедно. Практично е, така ще имат и други теми на разговор, не само за работата. Сега Елена има друг бизнес, но пък винаги е съпричастна към делата на мъжа си, познава ги отблизо, а и още обича онова, което е вършила преди в компанията.

Дъщеря им Беатрис е първокласничка, ходи на уроци по пеене, които много обича, а отскоро свири на пиано. Личи си от кой род е.

“Никой в компанията не крещи на другите”,

казва Ани Халваджиян - братовчедката, която ръководи пиара на компанията и на звездите в нея.

Случвало се е шефове на отдели или звена да викнат, но Джуди винаги им е казвал: “Няма да повишаваш тон, няма да крещиш на хората. Аз не крещя, Маги не крещи, ти няма как да го правиш.” Дори когато има проблем или спор, всички се държат възпитано. Такива са отношенията и между роднините във фирмата.

Но както всички са добри, така всеки е научен, че звъни ли телефонът, трябва да го вдигне. Не успее ли веднага, задължително ще върне обаждането. Това правило важи за всички, без изключение. И за собствениците. “Аз си нося телефона и в банята. Ти защо не го носиш”, казал Маги още преди години на Ани и така я научил.

Той е причината тя да се захване с пиара. Като завършила училище в началото на 90-те години на миналия век, Ани Халваджиян (39) не знаела какво иска да прави по-нататък. “Никакво време беше. Около мен сякаш всички бяха в депресии, пробваха наркотици. Тогава си мислех, че и да учиш, полза няма.”

Случайно среща братовчед си Магърдич, който ѝ казва, че в “Ара аудио видео” търсят човек за работа в пиар отдел. “Нито знаех какво е “Ара”, нито - пиар.” В оня момент - 1997 г., “Пайнер” още не съществува, а “Ара” на Виктор Касъмов не произвежда чалга. Лицензиант е на големите мейджъри - “Сони”, BMG.

Ани попада в доста голям за времето си пиар отдел и постепенно научава достатъчно, за да пожелае да получи и такова образование. След сериозен изпит влиза в Нов български университет. Получава и писмо, че е в 3-те процента с най-висок резултат.

Междувременно напуска почти от глезотия - нещо не ѝ било по вкуса. Сега едва ли би постъпила по този начин, но тогава била двайсетинагодишна. Казала на Касъмов, че си тръгва, а той: “Е, ти пък при най-малките препятствия, и се отказваш.”

В същия ден в кафето на компанията среща Маги, който снима клипове за тях и затова често идвал. “Понеже е практичен и разумен човек, а и доста по-голям от мен, ме покани след морето, на което си бях наумила да ходя, в неговата фирма.” Каква толкова фирма, помислила си тя, като били 4-ма човека, единият от които - брат ѝ. По онова време той бил човек за всичко на снимачната площадка.

В началото и тя изпълнява същата роля. “Какъв ти пиар, сега всички се превземат с тая дума, а аз носех фактури, бетаками (видеокасети) с предавания.” И само тичала от автобус на автобус.

Налага ѝ се да си купи кола обаче, когато започва да учи в университета, защото времето все не ѝ стига. Работата като пиар на семейната фирма става все повече и колата ѝ трябва, за да се връща по-бързо от лекции. Докато е на студентската банка, телефонът ѝ непрекъснато звъни. Случвало се е да излиза от лекции, за да говори.

Въпреки голямата заетост завършва образованието си, получава диплома. Бедрос - племенникът ѝ, синът на Маги, също завършва Нов български университет. Едно от големите ѝ удоволствия е, че любима нейна преподавателка по сравнителна история на религиите, като чула фамилията му, го попитала дали има нещо общо с Ани Халваджиян. И му казала, че тя си остава една от най-добрите ѝ студентки.

Днес - 17 години, откакто е в семейната фирма, Ани отговаря за всички компании, които влизат в нея, за всички продукции и всички звезди в тях.

И в 15 от тях работи заедно с Асен Чанков - приятел на Маги от младежките години, а впоследствие и негов съдружник. След първите 5 Асен и Ани откриват, че са влюбени, и вече 10 години живеят като семейство. Асен, който е с прекрасно чувство за хумор, все разказвал как вече е асимилиран - приятелите му са арменци, съдружниците - също, жената - разбира се, а отгоре на всичко е и кръстник на Бедрос - сина на Маги.

Той е и един от 4-мата, които са във фирмата, когато Ани стъпва за първи път там. Брат ѝ обаче отдавна я напуска.

Когато започват да снимат тв предавания, Жираир, тогава 22-годишен, става мениджър на “Сладко отмъщение”. Докато не открива другото си призвание -

днес е единственият готвач в рода и сам избира в кой ресторант в Германия

да работи. Затова все е на красиви и специални места в Алпите, Бавария, покрай езера. Труди се много - по 12-14 часа на ден, но е щастлив. Външно е чист арменец - с буйна черна коса и брада, и има всички шансове да го объркат с арабин терорист. Но никога не е имал проблеми в Германия. Дори напротив. Заминал там с някакви здравословни проблеми и за една година чуждата страна му дала толкова неща, колкото тук родината му никога не е направила.

Жираир е отворен към света човек и много състрадателен. В кухнята му винаги има бежанци, на които помага, и не забравя, че и Германия така се е отнесла с него, разказва сестра му.

В арменските семейства мъжете като цяло не са по готвенето. Все жените са край печката. Но не са го и учили вкъщи - баща му е инженер, майка му - държавен служител. Жираир извадил готварския късмет в казармата. Старшината го видял, че е интелигентен, и го пратил за готвач.

“Не мога, никога не съм готвил”, обяснил редникът.

“То пък кой може тука. Ще се научиш”, казал му старшината.

Сега вече готви висок клас кухня в Германия.

Вероятно ще пристигне да види братовчедите в началото на лятото, когато ще е кръщенето на Мари - няколкомесечната дъщеря на Роберт. Майка ѝ Ирина е българка и също е лекар като мъжа си.

За всички хубави поводи цялата голяма арменска фамилия се събира заедно. Последната им среща била преди месец, когато семейно отпразнували рождения ден на Маги. Дошли едва 50 души роднини, защото искали да се съберат на малко семейно тържество.

Петимата първи братовчеди - Джуди, Жираир, Ани, Роберт и Маги (от ляво на дясно)
Петимата първи братовчеди - Джуди, Жираир, Ани, Роберт и Маги (от ляво на дясно)
Част от най-близките роднини са се събрали в Априлци.
Част от най-близките роднини са се събрали в Априлци.
Наистина в много тесен семеен кръг в Плевен. На първия ред вляво са Ани и Кремена Халваджиян, вдясно е Бедрос.
Наистина в много тесен семеен кръг в Плевен. На първия ред вляво са Ани и Кремена Халваджиян, вдясно е Бедрос.
Джуди, Елена и  дъщеря им Беатрис
Джуди, Елена и дъщеря им Беатрис
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X