Напишете дума/думи за търсене

Спорт след операция

Спортът е най-универсалният антидепресант, който ни зарежда с енергия и ни кара да се чувстваме тонизирани. След претърпяна операция всеки иска бързо да се почувства добре и във форма. Прекаленото избързване обаче с неправилно физическо натоварване може повече да навреди, отколкото да помогне. Затова не бързайте!

Разширени вени

Проблемите с разширените вени в повечето случаи са хронични и винаги съществува риск от повторно отключване на заболяването. Затова след операция на разширени вени е много важно да се изчака необходимото време за възстановяване. След два месеца са позволени карането на колело, плуването и аквагимнастика, стига да не се практикува в топла вода. След четири месеца може да се заемете с леко бягане и фитнес без много натоварване. Отново трябва да внимавате да не спортувате на прекалено топло място. След шест месеца са разрешени всякакви спортове, освен ако нямате изрична забрана от лекаря.

Апендисит

След отстраняване на апендикса повечето лекари препоръчват поне месец почивка - без физически натоварвания, само разходки. Два месеца след операцията може да въведете плуване. Още два след това тичане и фитнес без много натоварване. Избягвайте да вдигате тежко поне шест месеца след интервенцията, но след като те преминат, вече може постепенно да се върнете към предишния си ритъм на спортуване.

Интервенция на коляното

В случаи на операция на менискуса раздвижването се прави само под контрола на кинезитерапевт и може да се заемете със спорт най-рано два месеца по-късно, и то единствено, ако лекарят ви позволи. След операция на предните кръстосани връзки отново се започва с кинезитерапия и едва след три месеца може да се заемете с лек спорт. В началото се препоръчва само да вървите или да марширувате на място. Плуването също е опция, но само стилове, при които не се сгъват краката в коляното. Едва след четири или пет месеца може да се заемете с бягане, а след девет вече са позволени всякакви спортове.

Премахване на киста на яйчника

След подобна операция усещането за болка и придърпване може да остане за доста време. Затова е важно какво натоварване ви разрешава лекуващият лекар, защото възобновяването на физическите упражнения зависи от вашето лично състояние. Ако няма никакви усложнения, три месеца по-късно може да се заемете с плуване, а месец-два след това да прибавите и леки фитнес упражнения.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X