Напишете дума/думи за търсене

Спорт след операция

След корекция на зрението

След подобна интервенция най-важното е да избягвате всякакви водни спортове в продължение поне на 3 месеца, за да не рискувате да получите възпаление. Но още дни след операцията може спокойно да се занимавате с джогинг и фитнес. Все пак не забравяйте да не вдигате тежести над няколко килограма поне през първия месец след операцията. Не се препоръчват и контактни спортове като бокс, борба, таекуондо. Те заедно с плуването остават нежелателни за месеци напред.

Ингвинална херния

Това е най-разпространеният тип херния. След операция на такава херния е добре да се направи почивка от каквито и да е физически упражнения за около 3-8 седмици. Това обаче не означава, че не може да се разхождате. Стига да не ходите прекалено бързо и да не тичате. Забравете и за вдигането на тежко най-малко за 3 месеца, а в най-добрия случай поне за 6. Може обаче да плувате и да карате колело след третия месец. Ако хернията е била голяма, някои лекари препоръчват да мине година преди да възстановите спортния си режим, особено ако активно сте се занимавали със спорт.

Дискова херния

Това е доста тежка операция, така че бъдете предпазливи. Трябва да внимавате да не вдигате тежко, както и да избягвате каквито и да са удари. Един месец след интервенцията започнете с разходки, като постепенно увеличавате темпото. 3 месеца след операцията може да включите плуване и каране на колело. Избягвайте тичането и фитнеса, особено с тежести, поне още няколко месеца. Трябва да забравите бойните спортове, защото те не се препоръчват дори години след операцията.

Секцио

Основният риск след секцио е свързан с това, че коремната стена е разтегната и при прекалено ранното започване със спорт може да доведе до смъкване на органите. Повечето лекари препоръчват през първия месец след секцио да не се извършва почти никакво физическо натоварване. Най-вече се забранява вдигането на тежко. В общи линии съветът, който специалистите дават на жените, е да не вдигат нищо по-тежко от бебето си поне три месеца. Но още след първия месец може да започнете с леки упражнения за раздвижване, стига да не чувствате дискомфорт или придърпване. Не се заемайте с нищо по-трудоемко. Изчакайте да минат поне 2-3 месеца и поне един контролен преглед, за да наблегнете на бързо ходене и упражнения за укрепване на коремната мускулатура. Шест месеца след раждането може спокойно да ходите на фитнес, но забравете за упражненията с тежести. Най-важното е да не тичате или да скачате поне десетина месеца след раждането.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X