Напишете дума/думи за търсене

Безсъние по пълнолуние

Цяла нощ се мятате в леглото в безуспешни опити да заспите, а сутринта се чувствате по-изморени, отколкото когато сте си легнали. Ако тази ситуация се повтаря по няколко дни всеки месец, може да прехвърлите цялата вина върху луната.

Все повече хора се оплакват, че по пълнолуние не спят добре. Скептиците твърдят, че това са бабини-деветини, но според най-новите изследвания на учените лунният цикъл наистина въздейства на съня ни, дори и ако не виждаме луната и нямаме представа в каква фаза е. Хронобиологът Кристиан Кайохен и негови колеги от Университета в Базел провели експериментално проучване за зависимостта на съня от възрастта и пола на човека. Но е течение на експеримента станало ясно, че луната играе забележителна роля.

Според учените в нощта след пълнолуние хората обикновено се чувстват уморени. Тогава имаме нужда от повече време, за да заспим, а мозъчната дейност, свързана с фазата на дълбокия сън, спада почти с една трета. Освен това се понижава нивото на хормона мелатонин, който регулира, ритъма на съня. Лекарите обясняват това с факта, че човекът вероятно изначално е бил програмиран да спи по-малко и по-леко, когато свети пълната луна. Във времената, когато нашите предци са живели в пещери, тези нощи са били особено опасни, понеже тогава дивите животни излизат на лов. А рефлексът за безсъние се е съхранил и до днес.

Как да противодействате

На Изток се смята, че не само по пълнолуние, а и по време на новолуние и четвъртата лунна фаза обикновено се засилва безпокойството и се наблюдава безсъние. Обикновено най-чувствителни са хората, които страдат от сърдечносъдови заболявания. Според източната медицина главният съвет срещу безсъние през тези дни преди лягане е да изпиете чаша топла вода с мед и малко парченце суров джинджифил. Топлата вода дава на организма мъжката енергия Ян, медът осигурява добър сън, а джинджифилът също е активен Ян продукт, който противодейства на Ин енергията на луната.

Втората рецепта препоръчва преди сън да изпиете чаша топло мляко или червено сухо вино. Третият съвет на източните мъдреци е да капнете няколко капки слънчогледово олио върху две памучета, да поставите всяко от тях в ушите си и да останете така през цялата нощ. Ако ви пречи лунната светлина, използвайте плътни щори или пердета. И не забравяйте, че пълнолуние е времето, когато може мислено да предадете на луната всичко, от което искате да се отървете – мисли, емоции, ситуации. За да започнете на чисто и с нови сили следващата фаза от живота си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X