Напишете дума/думи за търсене

Какво означава белият цвят?

Религиите го обожават

В Библията на няколко места е указано, че белият цвят е символ на чистота и невинност. По време на възкресението си Иисус се повява в бели дрехи, така се изобразяват и праведниците след Страшния съд. Белите дрехи на папата са знак за неговата просветеност, великолепие и небесен път. При католиците цветът е символ на невинност, радост и простота. Бялата лилия обозначава чистота и е символ на Дева Мария. Девствеността символизира и бялата роза.

Бялото означава и кръщенето и причастието (с бели дрехи са тези, които се причестяват за първи път).

Съществувал е обичай новокръстените да носят бели одежди осем дни, за да е видно за всички, че блестят от чистота. Цветът е символ на празниците Рождество, Великден и Възнесение, както и на всички светци, които не са мъченици. Бели дрехи се обичат на церемонията по освещаване на църква. В православието те са задължителни на всички богослужения от Великден до Света Троица, дори и при погребения. Понякога бялото може да бъде заменено от сребърно.

То обаче има по-далечна традиция – свещените жертвени животни при гърците, римляните, келтите и германците са именно бели. В Рим жриците на Веста (пазителката на домашното огнище и горящия огън) давали обет за девственост и били облечени в бяло. Питагор пък препоръчва изпълнителите на свещени химни да носят бели дрехи.

В някои области на Югоизточна Азия белите слонове са свещени животни. Любопитна подробност е, че в древен Сиам (Тайланд) фразата „бял слон” се е превърнала в нарицателно за внушителна, но безполезна покупка. Това значение идва от традицията на сиамските царе да подаряват бял слон на изпадналите в немилост придворни, който бързо ги разорявал с огромните разходи за храна.

Знак за малодушие

През Първата световна война французите, които искали да избегнат военна служба, изпращали бяло перо, за да изразят страхливостта и малодушието си. Произходът на тази практика идва от наблюдението, че в боевете с петли най-смели се оказвали птиците с черна и червена окраска, които редовно оскубвали перата на белите си съперници.

Цветът на магията и тайните учения

Бялата магия е тази, която използва силата в името на доброто – за любов или лечение. При алхимиците белият цвят означава вода, влажност. Избеляването или изсветляването при тях е знак, че предишната тъмна материя е намерила пътя към философския камък. Масоните пък смятат бялото за символ на непорочност и безпристрастие.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X