Напишете дума/думи за търсене

Как да познаем, че сме в капана на някого, който се прави на "жертва"

Независимо дали говорим за връзка, за приятелство, за семейни отношения, доста е подло, когато някой използва емоцията ти към него, манипулирайки те, за да става все на неговото. И по-лошото е, когато го прави това, изкарвайки се жертва.

В повечето случаи това е продиктувано от желанието останалите да са на една ръка разположение. Да ги подкрепят ментално и емоционално.

Те съзнателно привличат в живота си, които се отнасят с тях не съвсем достойно.

Без значение дали говорим за половинки или приятели.

Жертвата винаги ще се опита да те направи свой психотерапевт. Ще прекарваш часове с мокро рамо, на което тя е ревала. Ще й даваш съвети как да излезе от злощастното положение, за което ви е споделила, но в крайна сметка ще отхвърли съветите, които сте й дали и ще продължи да тъне в проблема.

Кои са 7-те най-видни знака, че на някого му е удобно да е в ролята на жертва.

Не поема отговорност

Жертвата обвинява другите за нейните несгоди и за провалени връзки. Ще мрънка постоянно, че шефът е прекалено взискателен, че тоя или оня приятел й е забил обувка в гърба. Че гаджето й е виновен за това, че любовта им куца.

Манипулира

Жертвата използва своите сълзливи истории, за да накара другите да се грижат за нея и за да й съчувстват. Тя използва чувството за вино, присъщо за всеки, за да може подмолно да накара околните да проявят лоялност към нея и да ви настрои срещу хората, които тя смята, че й вредят.

Енергиен вампиризъм

В началото се чувствате добре за това, че помагате на приятел в нужда, но внимавайте да не залитнете по-надълбоко. Жертвата няма да се посвени да ви завлече в нейния свят, изтъкан от постоянна нужда някой да й държи ръката. Неусетно ще се окажете уморени и изсмукани от нейните проблеми.

Цикли на едно място

Жертвата вярва, че са безпомощни и че животът е несправедлив към нея. Ще мви донесе от сто кладенеца вода, защо нищо не помръдва около нея. Постоянно ще иска от вас вие да й давате решения за по-добро съществуване, но в крайна сметка ще продължи да не прави нищо, за да се почувства по-добре.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X