Напишете дума/думи за търсене

Да чувстваш, че баща ти е твой враг

Отношенията между баща и неговите деца често могат да бъдат изключително сложни. Докато отношенията с майката понякога са конфликтни и трудни, в повечето случаи има компонент на безусловна любов. Това е инстинктивно и естествено като дишането. Отношенията с бащата обаче са далеч по-амбивалентни.

Той може да бъде както защитна, така и заплашителна фигура.
В традиционните семейства той обикновено е този, който има последната дума.

Въпреки това в новите форми на семейството бащата може да бъде забележим с отсъствието си. Като алтернатива той може да е съперник на майката. В някои случаи той може да бъде и баща, и майка едновременно. И за съжаление, има много случаи, когато бащата е източникът на насилие в много различни форми.

„Колкото и суров да е бащата да съди сина си, той никога не е толкова строг, колкото синът съди баща си.”
-Енрике Жардиел Понсела-

Бащата често се разглежда като противоречива фигура. Той е съпругът на майката, което има различни ефекти и значения за всеки.

Между бащата и майката се разпределя, съзнателно и несъзнателно, мястото, което всеки от тях ще заеме в живота на децата си. Това е сложна комбинация от решения, които зависят от много фактори и които невинаги са положителни.

Повечето майки вероятно биха казали, че не искат да отглеждат дете сами. Тук се намесва бащата. Той е този, който трябва да завърши триъгълника, връзката, която дава солидна подкрепа на семейството.

Някои майки обаче не приемат, че се нуждаят от някой друг, който да им помага в отглеждането на децата им. Те искат да бъдат единственият източник на подкрепа за тях. Да бъдат всичко за децата си. От своя страна, децата са всичко за тях. Но единственият начин да постигнат това е като изключат бащата.

Често може да се случи и самият баща да е „глух” и „сляп” за нуждата той да заеме място в живота на наследниците си. В този случай той отказва да участва в нещо, в което е неразделна част.
Има и бащи, които искат да бъдат всичко за децата си. Всъщност намерението им е основно да анулират съществуването на майката и да направят малчуганите продължение на самия него.


Да чувстваш, че баща ти е твой враг
Различните видове конфликти между децата и майката могат да възникнат от различните форми на взаимоотношения между бащата и майката. Например традиционният баща може да стане просто дисциплинарна фигура. Неговата роля е да задава правила и граници и той действа като един вид съдия от последна инстанция.

От друга страна, ако майката поеме противоположна роля, нещата се усложняват. Например тя може да позволява всичко, докато бащата или се превръща в тиранин, за да не загуби мястото си, или се оттегля от възпитанието, за да избегне конфликт.

Враждата между майката и бащата в крайна сметка се предава на децата, които са принудени да изберат страна. Следователно, те се изпълват с чувство на гняв и вина.

Бащата насилник се нуждае от позволяваща майка. Всъщност тя може дори да се държи като дъщеря му, а не като жена му. Този тип татко създава ужас в живота на децата си, който често преминава в гняв по време на пубертет.

Такъв авторитет произтича от собствените капризи или страхове на бащата, а не от здравословното желание да възпитава децата си в разумни граници. Ето защо неговият авторитет е сериозно поставен под въпрос и анулиран, когато детето стане възрастен.

Последствията

Без надзираващ родител децата също могат да се окажат тиранични и злоупотребяващи в отношенията си с другите. Или да се превърнат в жертви.

Когато негодуванието и гневът превземат отношенията с бащата, децата преминават през живота със силни съмнения къде са границите на техните действия. Те изпитват трудности да разберат собствената си стойност и трябва да преодолеят големи страхове, преди да постигнат постижения.

Ако чувствате, че баща ви е ваш враг, несъмнено ще откриете каталог от проблеми на заден план между него и майка ви. Трябва да преодолеете тази ситуация. Най-доброто нещо, което трябва да направите, е да се научите да различавате кои от тези конфликти наистина ви засягат и кои нямат нищо общо с вас.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X