Напишете дума/думи за търсене

4 начина за насърчаване на самосъзнанието при децата

Помагането на децата да опознаят себе си, да разберат емоциите си и да оценят нагласите си, полага основата за емоционално здраве през целия им живот.

Самосъзнанието е ключът към емоционалното удовлетворение. След като придобием тази способност, винаги ще имаме на разположение стратегия за емоционално управление.

"От всички възможни знания, най-мъдрото и най-полезното е самопознанието."
Уилям Шекспир

Ето защо е важно да култивираме тези аспекти в нашите деца, така че те да растат здрави и щастливи. Предлагаме ви четири начина, чрез които може да помогнете на децата си да развият самосъзнание.

Това, което другите мислят, не ни определя
Да вярваме, че сме точно това, което другите мислят за нас, е много често срещана грешка сред децата и, разбира се, сред възрастните. Безспорно на определена възраст малчуганите са склонни да етикетират почти всичко, дори и хората.

В началото тези класификации могат да представляват важен опит за връзка със света. Те обаче работят срещу признаването на собствената ни идентичност. Започваме да вярваме, че всъщност сме просто колекция от етикети: висок, дебел, красив, интелигентен.

Това очевидно не дефинира човек, но в крайна сметка може да определи поведението и мислите на детето, ако в продължение на много години то е подчинено на етикети и външни очаквания.

Важно е детето да разбере, че неговият съученик не е просто „този, който най-добре играе футбол“, но също така мисли, чувства, смее се и плаче.

Не е нужно да позволяваме на нашите емоции да ни контролират

„Да познаваш другите добре, е интелигентност. Да познаваш себе си добре, е мъдрост."
Айнщайн

Децата трябва да разберат, че преди една емоция (като гняв например) да се прояви силно, тя ни е дала много предупреждения и се е показала по фини начини на много нива.

Може да използвате метафората на рецептата. Насърчете детето си да разсъждава върху вкуса на своите емоции и бавно да разпознава всяка една от съставките му. Може да започнете играта напред или назад, топло или студено. Така те ще разгадаят всяка съставка, която съставя вкуса на всяка емоция.


Целите не ни определят, нито нашите нагласи
Обичайно е да задаваме на децата въпроса „Какъв искаш да станеш, когато пораснеш?“ Отговорите са от лекар, медицинска сестра, фризьор, та до дърводелец.

В крайна сметка този въпрос дава начало на страхотен разговор, но определя ли детето? Но то трябва да знае, че ние не сме това, което постигаме или искаме да постигнем.

Децата трябва да разберат, че техните собствени усилия и отношение са това, което ще определи бъдещето им, а не техните очаквания или надежди. Трябва да ги насърчаваме да изследват мислено своите възможности и потенциални пътища и да развият проактивно и независимо отношение към бъдещето.

Търсете самосъзнание всеки ден

„Виждането е повече от гледане. Да видиш, означава да забележиш детайлите.
За да видите правилно цвете, трябва да погледнете много внимателно, отвътре."
-Ален (френски философ и есеист)-

Признаването на емоционалните състояния и мисли на нашите деца ще им помогне да развият правилно своите социално-емоционални умения.

Да помогнете на вашите деца да достигнат този етап на емоционално развитие, изисква много време и усилия. Важно е да бъдете търпеливи.

Трябва да насърчавате детето да придобие ежедневния навик да разсъждава върху това, което е направило, как се е чувствало, какво харесва и как може да го постигне.

Просто трябва да го подканвате да помисли за деня си, желанията и нехаресванията си. Идеалният начин да направите това е да говорите за ума като за „мислеща машина“, за която трябва да се грижите и да я проверявате дали работи. Това помага на децата да разберат колко е важно да се свързват със себе си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X