Напишете дума/думи за търсене

Казвайте тези неща на децата си всеки ден

Думите са могъщи. Тълкуваме и артикулираме всичките си мисли и чувства чрез думи и те формират основата на нашия емоционален свят.
Особено когато общуваме с децата си, думите, които използваме, имат дълбоко въздействие. Когато използваме език, който показва грижа и любов, това учи децата да се чувстват добре със себе си и изгражда тяхното самочувствие и увереност.

Изпращането на подкрепящи съобщения до нашите деца и насърчаването им, когато говорят, е от основно значение за тяхното развитие и растеж. Като родител е важно да изразяваме вербално чувствата си често, не само когато поздравяваме или поправяме малчуганите. Задължително е да го правим по уважителен и любящ начин.

Използването на любящ и грижовен език не само укрепва връзката ни с наследниците ни, но също така повишава качеството на връзката родител-дете. Той помага да се затвърди ролята на родителя като водач и съветник и помага на децата да се научат да слушат и да придобият разбиране за себе си като хора.

Какво е добре да чуват от нас децата ни?

Обичам те, грижа ме е за теб, правиш ме щастлива
Да кажете на децата си директно, че ги обичате, е най-доброто емоционално подхранване, което може да предложите. Не е достатъчно да знаете, че ги обичате, важно е да го кажете и това да стане част от ежедневния ви език. Това кара децата да се чувстват по-сигурни и насърчава отворените линии за комуникация.

Също така е важно да говорите колко щастливи ви правят. Децата ще носят това послание със себе си през целия си живот и то им помага да се чувстват защитени и оценени.


Вярвам в теб, може да го направиш
Вие вдъхвате увереност на децата си, когато им кажете, че са способни да направят нещо, а това е от решаващо значение за тяхното развитие. Без този вид насърчение хлапетата могат да развият страхове и несигурност, които ще носят със себе си през целия живот.

Трябва да подкрепяте малчуганите в техните усилия и да ги карате да се чувстват сигурни, когато опитват нови неща, така че когато става въпрос за вземане на важни решения по-късно в живота, те да се доверяват на себе си. С това вътрешно доверие, независимо какъв избор правят, те ще вярват в себе си и в своите решения.

От друга страна, важно е да запомните, че трябва също да предлагате подкрепа и насърчение в онези моменти, когато наследниците ви се провалят, чувстват се разочаровани или изпитват предизвикателства. Точно в тези моменти ролята ви на родител е най-важна и вашата подкрепа може да даде на децата ви кураж, от който се нуждаят, за да се съберат отново и да продължат да опитват.

Ти си специален, свърши страхотна работа
Честите похвали помагат на децата да развият самочувствие и чувство за сигурност. Важно е да ги уведомите, когато са направили нещо добре, за да започнат да разпознават собствените си способности.

Когато кажете на децата си, че са взели добро решение или са направили нещо добре, това ги насърчава да продължат да развиват своята независимост и уникални силни страни.

Да кажете на децата си колко специални са те, ги насърчава да продължат да вземат добри решения. Те оценяват думите на своите родители на похвала и любов и носят тези послания със себе си през целия си живот, превръщайки се във възрастни, които ентусиазирано и смело преследват целите си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X