Напишете дума/думи за търсене

Седем знака, че детето не е щастливо

Ако детето не е щастливо, ще му бъде трудно да стане здрав и пълноценен възрастен. Ето защо е изключително важно да бъдете внимателни към признаците, че нещо не е наред и да вземете съответните мерки за справяне със ситуацията.
Невинаги е лесно да разпознаете кога детето не е щастливо. Има някои промени, които могат да бъдат тълкувани погрешно.
Понякога то може да е най-доброто в класа, но отвътре да е дълбоко нещастно.

Езикът на децата е различен от този на възрастните. За да разберете дали детето е щастливо или не, трябва да го наблюдавате и да разбирате неговите кодове на изразяване.
Много хлапета изразяват тъга със знаци, които може да смятате за умора или гняв.

„Всяко дете трябва да има табела, която да гласи: „Ползвайте внимателно. Съдържа мечти."
Мирко Бадиале

1. Внезапни промени в настроението
Внезапните промени в настроението предполагат, че в детето има много засилени емоции. Ключът е в думата „внезапни“. Наистина е напълно нормално да има промени в настроението, но ако се появят изведнъж, те означават нестабилност.

Тези промени са още по-разкриващи, когато включените емоции са изключително интензивни или противоречиви една на друга. Например преминаване от еуфория към екстремна интроспекция или от спокойствие към изблик на гняв.

2. Липса на интерес към игра или агресивна игра
Играта е основното изразно средство за децата. Това е техният малък свят и средата, в която се изразяват най-автентично. Ето защо винаги е важно да следите за начина, по който играят, за вида игри, които привличат вниманието им, и за ролите, които поемат в тях.

Един недвусмислен признак, че детето не е щастливо, е, когато няма интерес да играе обичайните си игри. Друг тревожен знак е, когато то възприема насилствено отношение, когато играе, или проявява агресия към своите приятели.

3. Боледува често
Нещастните деца са склонни да се разболяват повече от другите. Поради настроението си те са склонни да страдат от състояния, свързани с имунната система, като чести инфекции или алергии.


4. Липса на апетит
Това само по себе си не може да се счита за знак, че детето не е щастливо. Първо трябва да се анализира причината, поради която това се случва. Ако похапва по цял ден, следователно няма да е гладно, когато дойде време за основно хранене.

Може да се случи и така, че майката е изключително притеснена от храненето и детето реагира, като отказва храна. Понякога това е знак за лоши отношения с майката или може да означава тъга и незаинтересованост.

5. Чести кошмари
Кошмарите и нощните страхове са изключително чести при децата. Повечето от тях ги изпитват в даден момент и в повечето случаи те се нуждаят само от разбиране и подкрепа, за да не се повтарят.
Въпреки това, ако се случват често, това може да е знак, че детето не е щастливо. Това означава, че то се чувства стресирано по някаква причина или има спящ конфликт, който се изразява по този начин. Може да се случи и защото хлапето преживява един вид изоставяне, било то реално или измислено.

6. Напишкване в леглото
Енурезата, или намокрянето на леглото, когато е преминала фазата на обучение на гърне, е наистина показателен знак. Защото, когато продължава да се появява след шестгодишна възраст, това предполага проблеми.

При по-малките деца може да се дължи на твърде дълбок сън. Въпреки това, когато са по-големи, това е симптом на тревожност. Ако детето страда от енуреза в продължение на шест месеца, трябва да се консултирате със специалист.

7. Избягване на места за социален контакт
Въпреки че училището може да не е мястото, където децата наистина искат да прекарват времето си, не трябва да ги разстройва твърде много идеята да посещават часовете. Големите прояви на тревожност пред подобно ежедневно събитие винаги са знак, който изисква внимание.

Може да има няколко причини за това безпокойство. Може би има нещо или някой в училище, което предизвиква страх или опасения в детето. То може също да възприема училището като изключително разочароващо място, където получава само отблъскващи стимули.

Когато едно дете не е щастливо, ще му е трудно да изживее пълноценно детството си. Това от своя страна ще предизвика трудности в юношеството и живота му в зряла възраст. Ето защо е важно да не пренебрегвате знаците и да разрешавате тези проблеми навреме.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X