Напишете дума/думи за търсене

Нуждаят ли се бащите от обучение, преди да станат такива?

Допреди няколко десетилетия мъжете не се грижели за нищо, свързано с отглеждането на децата си. Днес това е съвсем различно. Виждаме бащи в метрото, носещи децата си на гръб, в парка, докато придържат малчуганите да не паднат от колелото, в магазините, возещи ги в количките, докато пазаруват.

Днес татковците играят по-голяма роля във възпитанието на децата си, отколкото преди.
За съжаление или за щастие, децата не идват с наръчник за употреба. Освен това никой не се ражда, знаейки как да бъде родител и всеки се страхува да не направи грешки.

Обикновено се консултират с майки и тъщи, с приятелки, които вече имат опит в родителството, какво може да направят, за да спи детето, да яде, да не се разболява и т.н.

Въпреки това колкото и усилено да учат, няма диплома, която да ги направи най-добрия баща в света.

И все още не е доказано, че бащи, които са купили десетки ръководства за родители, са успели да възпитат децата си, без да правят грешки.

Въпреки това по-добре информираните бащи обикновено означава по-щастливи и по-здрави деца. Ето защо четенето или търсенето на информация или консултацията с тези, които вече имат деца, е добра идея, дори ако в крайна сметка не се приложи нито един съвет от тях на практика.


Момчета, подгответе се психологически и емоционално да станете баща
Решението да имате бебе е най-важното, което някога ще вземете в живота си. От момента, в който детето ви започне да расте в утробата на майка си, всичко се променя.

Поради тази причина нищо не трябва да се оставя на случайността. Дори в случаите на непланирана бременност е необходимо да бъдете сериозни и да разберете, че от този момент вече не става въпрос за вас, а за новия живот, който се формира в утробата на половинката ви.

Емоционалната подготовка е наистина важна. Жизненоважно е да „образовате” чувствата си. Може да направите това като практикувате повече оптимизъм. Станете по-малко ирационални, повече безкористни и имате повече разбиране. Това са някои от нещата, които трябва да сложите в предните редици със задачи оттук нататък. Може да изглежда невъзможно за изпълнение, но, както със сигурност вече знаете, отсега нататък ще правите всичко възможно за детето си.

Отговорността не означава само да пристигнете в офиса по-рано или да плащате сметките навреме, но да разберете, че новият живот зависи от вас и че това е най-големият ви ангажимент.

Ако сте човек, който е твърде чувствителен, който лесно изпуска нервите си и не взема под внимание всички страни на спора, а е важно само неговата собствена, тогава може би е по-добре да изчакате известно време, преди да станете баща.

Ако все пак решите да имате дете, трябва да си направите вътрешна ревизия и да определите кои елементи от миналото са ви белязали. По този начин ще бъдете сигурни, че няма да направите същите грешки с децата си.

Запитайте се какво най-малко харесвате в родителите си? Какво цените в тях? Има ли нещо, което не бихте искали да видите да се случи отново? Бихте ли ги помолили за съвет? На тези въпроси може да отговорите само вие.

Да се научиш да бъдеш баща: училището на живота
Може да започнете още преди да решите да станете баща, като прочетете хиляди книги и публикации. Може да питате майка си. Нищо обаче няма да ви помогне повече от практиката.

Ще се изправите пред дълъг път, по време на който ще има епизоди на несигурност, мъка и страх. От друга страна, ще има още много часове на пълно щастие, любов и незабравими преживявания.

Ако имате съмнения, питайте. Ако не знаете нещо, разберете. Преди всичко бъдете отворени да се научите как да се наслаждавате на всяка минута, която може да прекарате с децата си. Това е най-добрият начин да получите най-високи оценки в  кариерата, наречена бащинство.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X