Напишете дума/думи за търсене

Грешки, които родителите правят, когато децата им не им се подчиняват

Отглеждането на много малки деца никак не е лесно. Ето защо не е необичайно да попаднете в капана на определени грешки, които родителите правят, когато децата им не им се подчиняват.
Отговорностите и стресът карат родителите лесно да се вбесяват, когато се сблъскат с непокорни хлапета, които не спазват правилата и винаги им противоречат.

Важно е обаче да поемете дълбоко въздух, за да избегнете тези често срещани грешки, когато се сблъскате с такова поведение.

1. Аз командвам
Само защото децата могат да противоречат на родителите си , не означава, че те непременно им се противопоставят. Може да са забравили какво им е казано или да не са разбрали много добре същината му.

Като възрастни виждаме повечето неща доста ясно, но не трябва да забравяме, че те са само деца.
Вместо да разглеждаме това като атака срещу нашия авторитет, важно е да поговорим с децата си. Така ще сме сигурни, че те разбират какво им се казва.

Освен това родителите искат децата им да спазват правилата. Но нерядко те не отделят време, за да проверят дали правилата са разбрани и имат смисъл за децата.

2. Слизате на тяхното ниво
Една от най-честите грешки, които родителите правят, е да се ядосват или да се държат по същия начин като децата си, когато се сблъскат с лошо поведение.

Този вид поведение не просто демонстрира липса на авторитет, но показва, че те губят контрол.
Децата ще започнат да се чувстват ядосани, разочаровани и раздразнени, ако са атакувани, а не разбирани.

Малчуганите не са в състояние да разберат посланието, ако им крещят през цялото време.


Освен това ги кара да се чувстват стресирани. Като се карате, вие създавате тревожна атмосфера, която не помага на ситуацията.

3. Правилата са по избор
Представете си дете в супермаркет, чийто родител току-що му е казал, че днес не може да яде сухи пасти.
Детето обаче ги иска сега. Затова изпада в истерия, търкаля се по пода насред супермаркета и започва да вика: „Искам сладко! Искам сухи пасти!”

Тъй като родителите се чувстват неудобно, те отстъпват на детето.
Тогава хлапето разбира, че като подложи своя родител на определени манипулативни техники, правилата могат да бъдат нарушени.
Ако родител се поддаде, дори само веднъж, той ще загуби контрол. Правилата трябва да се спазват независимо от всичко. В противен случай децата ще повярват, че правилата могат да бъдат нарушавани.

4. Затваряне на очите за очевидното
Ако детето ви не ви послуша веднъж и вие не кажете или не направите нищо по въпроса, то няма да разбере защо се ядосвате следващия път, когато изпаднете в подобна ситуация.

Това е непоследователно. Правейки това, ние просто създаваме на децата си впечатлението, че сменяме интерес и липса на интерес в зависимост от деня и ситуацията.

Това ще ги накара да се чувстват така, сякаш не се интересуваме от това, което правят, или ще спрат да правят. Това може да причини проблеми с ниско самочувствие, което ще окаже влияние върху тях в близко бъдеще.

5. Мога да го направя, защото съм твой родител
Без съмнение това е една от най-лошите грешки, които мама и татко допускат: да не са наясно с правилата, които налагат на децата си.
Ако родител каже на детето си да не слага краката си върху масата, но той самият го прави, детето няма да разбере защо то не може и ще започне да се бунтува.

Когато у дома има правила, всички в семейството трябва да ги спазват. Не може да помолим детето да направи нещо, ако не го направим сами. Авторитетът, който родителите понякога чувстват, че имат, когато казват „Защото така казах!“ или „Аз командвам!“ всъщност е доста нелогично и абсурдно.

Родителите винаги трябва да създават правила за децата си. Въпреки това в техните ръце е дали се спазват или не.

Перфектните родители не съществуват, макар че опитът да коригираме тези често срещани грешки и да бъдем критични към себе си, както и намирането на решения е важна и много възнаграждаваща стъпка.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X