Напишете дума/думи за търсене

Основните родителски грешки при спорове с деца

Често по време на кавги с деца родителите не се опитват да контролират емоциите си. Вместо да обсъждат конкретна ситуация, те започват да говорят за личните качества на детето и правят много повече грешки, които разрушават доверието.

Не прехвърляйте вината си върху детето

Карате се на хлапето, че е счупило чашата, докато тича. Но кой я остави непочистена на ръба на масата? Обвинявате тийнейджъра, че е започнал да пуши, но вие сте неговият пример, който всяка сутрин запалва цигара с кафето. Всеки има случаи, когато възрастен е косвено виновен по вина на детето.

Винаги се извинявайте за грешките си
Да научиш детето да признае вината си и да поиска прошка може да стане само с личен пример.

Говорете за действия, а не за личност

„Просто си ужасен“, „Винаги си такъв“, „Какво друго може да се очаква от теб?“ - тези и подобни твърдения обиждат детето, но не решават проблема. По време на конфликт изразявайте мнението си за самото провинение или ситуация, а не за личните качества на наследника ви.

Възползване от предимствата за възрастни

Поставянето на играчка на най-горния рафт на шкафа, където детето не може да се изкачи, е сигурен начин да го накарате да изпадне в истерия. Трябва да помогнете за правилното излизане от конфликтна ситуация, без да пораждате негодувание и гняв заради собствената си непълноценност.

Натиск чрез материалното

Лишаването на дете от някакви материални неща (играчки) поради лошо поведение е много бърз начин да го подчините. Но в същото време то ще покаже послушание не от уважение към бащата или майката, а само за да не бъде лишено от следващата вещ от списъка с желания. В същото време ще трупа негодувание и гняв към родителите. Връзката ще стане „стока-пари“ и ще се влошава само с възрастта.

Груби думи и крясъци

Подобни навици на родителите дават на детето увереността, че „който вика по-силно, е прав“. Това обаче няма да го направи равноправен участник в диалога, защото едно дете не може да крещи като възрастен.

Наказание чрез унижение

Ако има избор как да накажем детето за провинение, по-добре е да го лишим от доброто, отколкото да го накараме да се почувства зле. Не е позволено да гледа анимационни филми или да играе, отколкото да крещите или проявявате физическа сила. Не унижавайте детето, особено пред непознати, по-добре изразете всичко, което мислите, насаме.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X