Напишете дума/думи за търсене

5 детски навика - резултат от родителски грешки

Може и да се опитвате да убедите останалите, че вашето дете е добре възпитано, че има приказни маниери и че е различно от другите. Но ако взимате грешни решения в тяхното възпитание, то това става абсолютно видно в някои ситуации. Кои са лошите навици, чиито несъзнателни учители сте вие, представя Мария Заволокина - илюстратор на  BrightSide.

Да прекъсва

Да кажете на детето: “Недей да прекъсваш!“, не е добра идея.

Научете детето си да изчаква реда си, независимо дали става за въпрос, докато вечеряте, или ако говорите по телефона с някого. Най-добре е преди да позвъните, е да му обясните, че ще водите важен разговор и че не бива да ви прекъсва.

Да пипа разни неща в магазините и да настоява да му ги купите

Важно за детето е да се научи, че не всичко, което вижда и докосва, може да бъде негово. Когато пазарувате с дете, то си мисли, че вие безразборно взимате продукти от стелажите. То не разбира, че имате предварително план за покупки. Затова най-добре му обяснете, че нещата не стоят точно така, както то си ги представя. Следващия път, когато отидете в магазин с детето, връчете му списъка за пазаруване. Ако не може да чете, нарисувайте зеленчуците и плодовете и го назначете за отговорник, който да следи дали сте купили всичко.

Не говори учтиво

Колкото по-рано започнете да учите детето на учтивост, толкова по-добре. Покажете на наследника си магическата сила на добрата дума, не го карайте да направи нищо, без да сложите в края или в началото на изречението „моля“. Поздравявайте винаги, когато влизате или излизате от дадено място.

Не си мери приказките

Докато детето се научи, че не всичко, което вижда, трябва да се споделя, ще мине време. За да предпазите себе си и останалите от конфузни ситуации, въведете правилото на „домашната тайна“. То ще научи детето, че нещото, което му е направило впечатление, е само за обсъждане у дома.

Да се страхува

Ако постоянно се опитвате да предпазите детето от заобикалящия го свят, поставяте граници между него и развитието му. Следващия път, когато то се качи на пързалката, не му обяснявайте как ще си скъса панталонките или ще си удари ръката, а го предупредете да бъде внимателно, за да може и утре да си играе на площадката.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X