Напишете дума/думи за търсене

Родителски грешки, които съсипват живота на детето след развода

Знаете ли, че в Книгата на Гинес има рекорд за най-висок процент на развод. И принадлежи на Малдивите.

В други страни процентът не е толкова висок, но въпреки това краят на един брак винаги носи тъга.

В крайна сметка, разводът е краят на любовта, краят на надеждата и начало на временна травма както за самите съпрузи, така и за техните деца.

Хлапета са много уязвими през този период и заради това родителите трябва да направят всичко възможно, за да избегнат грешките, които биха могли да навредят на наследниците им.

1. Възприемате детето като възрастен

Детето не е пълнолетен индивид. Може да не разбира напълно причината за развода, вашите емоции и чувства. Вие носите отговорност за наследниците си и трябва да им осигурите усещане за сигурност и увереност, че всичко ще бъде наред.

Така че не е необходимо да говорите с тях за всичко. Те се нуждаят от вашата подкрепа и трябва да я усещат, а не да им се налага постоянно да ви утешават. Споделете притесненията и неприятностите си с приятели, семейство или специалист. Не товарете детето с проблемите си.

2. Карате детето да избира

Не принуждавайте детето си да избира между родителите. Това го кара да се чувства така, че предава майка си или баща си. Избирайки единия родител, то неволно наранява другия.

Оставете на съда да отреди или решете този въпрос със съпруга или съпругата си. Може да изслушате мнението на детето, когато взимате решение, но в никакъв случай не трябва да упражнявате натиск върху него, за да вземе решение.

3. Опитвате се да бъдете любимият родител

Опитът да изглеждате по-добре от партньора си в очите на детето, може да му навреди. Позволявайки всички неща, които съпругът ви не разрешава, ще доведе до нарушаване на дисциплината. Постепенно детето започва да прави каквото иска, без да слуша вашите инструкции и коментари. Това може да повлияе зле на личността му, карайки го да се глези и капризничи.

4. Детето се чувства виновно

Децата са склонни да обвиняват себе си за развода на родителите си. Те изпитват стрес, защото познатият им свят се променя напълно. И най-лошото, което може да им се случи, е да се почувстват виновни.

Ето защо е важно да обясните на детето, че то няма вина в тази ситуация.

5. Чувствате се виновни

Струва си да обясните на детето, че за развода не сте виновни и вие. Понякога в живота се случват неприятни моменти и нещата не вървят по начина, по който бихме искали.

Ако поемете цялата вина върху себе си и се вкарате в ролята на виновния родител, това може да има вредно въздействие върху детето. Не е изключено то да започне да го използва, шантажирайки ви да получа всичко, което му хрумне. След време може и да започне да ви обвинява за всичките си несгоди.

6. Отнасяте се отрицателно към партньора си

Не прехвърляйте цялата вина върху себе си, но и не обвинявайте партньора си за всичко. Не е необходимо да казвате на детето си за грешките и злоупотребите на партньора си. И се опитайте да не говорите лошо за него. Не забравяйте, че детето е 50% ваше и 50% на другия.

Така че, когато обвинявате, критикувате и говорите отрицателно за доскорошния си любим, това може да повлияе върху отношението на детето към другия му родител.

7. Използвате детето като посредник

Без значение колко силно се раздразнени на партньора си, не трябва да правите детето си посредник помежду ви. То не трябва да предава фразите и мислите на татко на мама и обратно.

И без това вече е в стрес от случилото се и няма нужда да утежнявате ситуацията, като го карате да се чувства между чука и наковалнята.

8. Блокирате отношенията на детето с другия родител

Не забранявайте на детето си да общува с другия си родител. Не се опитвайте да нараните съпруга си, като забранявате на хлапето да го посещава, не го насърчавате да прекарва време с него или не го каните на събития, които са важни за детето.

В резултат на тези действия детето страда най-много. То има нужда и от двама ви, а липсата на родител може да му донесе болка и страдание.

9. Смятате, че детето не разбира ситуацията

Децата не могат да разберат всичко заради възрастта си, но те виждат, чуват и забелязват всичко. Затова е важно вие и вашият партньор да се държите без агресия и враждебност един към друг в тяхно присъствие. Това може да му донесе допълнително количество болка. Затова не влошавайте стреса и страданията на детето си, като не може да контролира емоциите си. Опитайте се да решите всичките си проблеми насаме.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X