Напишете дума/думи за търсене

Какво не трябва да казваме при раздяла

Седите в кафене с близък приятел, а той ви съобщава, че вече не е с дългогодишната си половинка. Идва ви изневиделица, нали?

Наясно си, че трябва да кажете нещо и започвате да се притеснявате за точните думи, за да изразите подкрепата си.

Често, въпреки че се опитваме да насърчим приятелите си да споделят, може да ги нараним по невнимание. Ето пет фрази, които трябва да се избягваме, когато говорите с хора, разделили се току-що с половинката.

"Какво стана?" / "Защо?"

Раздялата не е нещо, което се случва от днес за утре. Това е дълъг процес.

Трябва да разберете, че думите на приятеля ви "Ще се разведем" или „Разделихме се“ не са поканата за обсъждане. За него може да е твърде рано да прави дисекция на тая развръзка на отношенията си. И какво ще правите, ако той избухне в неудържими сълзи?

Вместо да го разпитвате кое е довело до края на отношенията му, по-добре кажете: "Аз съм тук, ако искаш да говориш за това".

„Сигурен ли си, че искаш да направиш това?“

Не, малко хора са сигурни, че искат да пуснат една любов да си отиде. Или пък са убедени в този момент, то утре ще се съмняват. Понякога съмненията за развод и раздяла са толкова силни, че двойките решават отново да се съберат, за да поставят под въпрос дали са направили правилния избор.

Защо не трябва да задавате този въпрос? Защото това само затвърждава съмненията на приятеля ви. Умът му и без това е изпълнен с въпроси: „Има ли шанс да спася брака си?“, „Какво ще правя след това?“, „Къде сгрешихме?“ и т.н. Това е болезнен процес сам по себе си, а вашият въпрос само ще обърка другарчето ви още повече.

По-добре кажете: "Вярвам на решението ти" или "Сигурен съм, че ще вземете правилното решение".

Но вие бяхте такава прекрасна двойка!

Колкото по-близки сте с приятеля си, претърпял раздяла, толкова повече промените в неговия живот може да повлияят и на вашия. Може би за вас неговият брак е бил пример за перфектна връзка, а сега разводът разбива представите ви за любовта на пух и прах.

Не е изключено след неговата разлъка да започнете да се притеснявате за собствената си връзка и да не може да озаптите мисли, че нещо подобно ще сеслучи и на вас.

По-добре кажете: "Чувствам се тъжно да чуя това".

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X