Напишете дума/думи за търсене

Отглеждането на добра дъщеря е една от най-големите родителски грешки

Има родители, които се стремят да отглеждат перфектната дъщеря. Човек, който е уважаван, мил и който цял живот играе ролята на „идеалното момиче“. Но да възпиташ едно момиченце да бъде тази безупречна личност през целия си живот, може да има пагубни и вредни резултати.

Ето 7 причини в подкрепа на това.

1. Изграждането на трайни отношения може да й бъде трудно
Всеки иска да има грижовни приятели. Но ако една жена е съсредоточена върху това да угажда постоянно на околните, има вероятност приятелите й да се възползват от нея и да се обуват с нея само когато имат нужда от нейната помощ. Следователно отношенията стават фалшиви и са еднопосочни.

2. Хората може да не й вярват
Тъй като е твърде безкористна, тя може да изглежда на околните като недостоверна. Това е така, защото другите може да почувстват, че зад нейната автоматична доброта има користен мотив и ще започнат да я поставят под въпрос. Тя не само ще бъде третирана с подозрение, но може да се възприеме като слаба за това, че винаги е подчинена на останалите и няма свой глас.

3. Няма да има време за себе си
Има една поговорка, че първо трябва да помогнете на себе си, преди да помагате на другите. Ако отглеждате тази перфектна и безкористна малка принцеса, тя ще положи всички усилия в опитите си да служи и да угоди на околните. Следователно тя няма да бъде мила със себе си, доброволно ще свири втора цигулка, което може да доведе до бърнаут и болести.

4. Може да бъде лесно манипулирана и изложена на опасност
Ако сте прекалено състрадателни и грижовни към всички, може да направите дъщеря си наивна и да я „заслепите”, когато става дума за вредни ситуации и неподходящи отношения. Това е и възможност хората да я контролират и да се възползват от нейното добро сърце и способност да угажда на всички. Постоянното желание да бъде от помощ на другите може да я изложи на опасност да бъде малтретирана и да не може да каже „не“.

5. Може да не стигне далеч в кариерата
Възрастните жени са склонни да съжаляват за „милиони пропуснати възможности“ без причина. Проучвания показват, че да бъдеш прекалено добър може „изобщо да не е хубаво“, що се отнася до бизнеса и кариерата. Тъй като възпитаната да бъде добра дъщеря е притежава любезно сърце, което се грижи за нуждите на другите, тя няма да може да се съсредоточи върху себе си и своите кариерни цели. Фокусирането върху успеха на близките й няма да й позволи да достигне пълния си потенциал и да постигне мечтите и желанията си.

6. Тя може да стане жертва на лоши навици
Удовлетворяването на околните и правенето им щастливи може да се превърне в пристрастяване и може да забави нейните усилия да бъде независима. Актът на прекомерна служба в полза на другите може да доведе до други нездравословни действия и форми на пристрастяване като прекаляване с храна.

7. Може да се сблъска с психични проблеми
Актът на постоянно себеотдаване може да се окаже изтощителен. Може да скрие умората и тъгата си зад малките усмивки, които винаги дава, но не получава. Като държи всичко в себе си, тя може да стане жертва на тревожност, депресия и други пристрастяващи поведения, което я превръща в роб на нещастието.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X