Напишете дума/думи за търсене

Правила на етикета, които непрекъснато нарушаваме

Защо на един модерен човек му трябва да знае етикета за поведение? Живеем на бързи обороти, ядем на крак, търкаляме се в почивните си дни по пижама и пием чай и кафе от хартиени чаши. Но понякога е наистина полезно да позабавим малко темпото, да хапнем в изтънчен ресторант и да направим добро впечатление не само на околните, но и на себе си. Да бъдеш учтив и да изглеждаш добре никога не излиза от модата.

Кои са основните правила на етикета, които ще ви помогнат да изглеждате стилно и очарователно?

1. Поздрав

Правилното поздравяване е много важно. Първото впечатление се основава на това и затова е полезно да сте наясно с няколко правила:

- Ръкувайте се с някого, без да задържате твърде дълго ръката му или да го придърпвате към вас. Трябва да уважавате личното пространство на отсрещния. Потупването на някого на рамото (дори ако познавате човека добре) се счита за проява на лош вкус.

- Поздравявайки една жена, мъжът може леко да се поклони.

2. Комуникация

Точността е задължителна. Трябва да отидете на срещата навреме или малко по-рано. Ако ще закъснявате, обадете се на човека, който ви очаква, и се извинете.

- Правете комплименти по-често. Хем вашият спътник ще бъде доволен, хем ще демонстрирате, че сте наблюдателен и че проявявате истински интерес към отсрещния.

3. Дрехи

Правилните дрехи може да повишат увереността ни и да ни помогнат да направим добро впечатление на другите. Това не означава задължително, че трябва да пръскаме пари за скъпи дрехи. По-добре винаги да сте с идеално чисти обувки и сако по мярка.

За господата:

- Не купувайте дрехи с неправилна ширина в раменете. Всички части от костюма трябва да са в един и същи стил и да са в подходящия размер.

- Ръкавът на сакото трябва да покрива китката, но не трябва да покрива долната част на палеца ви.

- Най-долното копче на сакото трябва да е разкопано.

- Ако искате да подчертаете фигурата си, изберете сако с кройка slim.

- Ако искате да изглеждате по-впечатляващо, изберете двуредно сако.

За дамите:

Като правило препоръчваме на жените да избират тъмни поли или панталони и лека горна част (сако, блуза). Тази комбинация подчертава тяхната фигура и изглежда елегантна и скромна.

- Скромността е важна и при носенето на бижута. Много накити в различни стилове показват лош вкус.

4. На масата

- Ако сте поканени на вечеря или обяд и има хора, които не познавате, не говорете с тях, преди да сте се запознали, не е учтиво.

- Обърнете внимание на ръцете си. Не ги поставяйте на масата, по-добре е да ги държите в скута. Поставянето на телефона върху масата означава, че не се интересувате от разговор с останалите.

5. Правилна стойка

Добрата стойка на тялото и краката, докато седите, са от решаващо значение. Ако седите в ниско кресло, не поставяйте единия крак над другия. Дръжте коленете си близо едно до друго. Може също така да използвате кралския трик, наречен "Кеймбриджски кръст" - поставете единия крак зад другия, кръстосвайки глезените си. Тази поза може да ви помогне да се чувствате като кралица.

6. Наливане и пиене

- За жените е важно да се уверят, че червилото не оставя следи върху чашата. Изсушете устните си с хартиена тъкан, преди да отпиете.

- Всеки човек на масата трябва да налива собствените си напитки. Господата обаче трябва първо да предложат питие на дамите.

- Не наливайте твърде много и не препълвайте чашите с вино, за да не излеете напитката върху дрехите си.

7. Най-важните правила за пиене на чай

Според правилата на етикета, за да се опознаят по-добре, хората се канят един на друг на чаша чай. Не бива да отказвате предложението, това може да се сметне за грубо.

- Разбърквайте внимателно и безшумно чая.

- Не бива да оставяте лъжицата в чашата. Поставете я на ръба на чинията. Никога не трябва да оставяте лъжицата в чинията.

- Чашата се държи с едната ръка, а чинията с другата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X