Напишете дума/думи за търсене

Какво да сервираме, когато имаме гости

Естествено повечето от нас, когато канят гости, разчитат на въображението си, на кулинарните си способности и най-вече на доброто си настроение. Тези неща наистина са най-важните. Но понякога е интересно да надникнем в наръчниците по етикет и протокол. Не е нужно да изпълняваме всичко, но защо пък да не изненадаме приятно с класа. Разбира се, перфектността не е проста работа.

За закуска

Вероятно рядко каните официални гости рано вкъщи. Най-много някой да дойде на брънч към 11 часа, а когато говорим за истинска закуска най-вероятно става дума за близки ваши хора, които са останали да пренощуват в дома ви.

По етикет няма задължителни ястия, което трябва да предложите за закуска. Най-добре е още от предишната вечер да попитате гостите си какво предпочитат – омлет, кисело мляко, палачинки. Много хора дори не закусват. Това, което обаче трябва да има на масата са плодове, прясно изцеден сок и кафе или чай. Тези, които са добре запознати с протокола обаче знаят, че сутрин млякото за кафето се сервира топло, а за чая - студено.

За обяд

По етикет, когато каните гости за обяд, трябва да сервирате три блюда - предястие, основно и десерт. Вкусовете и ароматите и в трите трябва да си подхождат. Не е задължително предястието да е супа или салата. Напротив – изненадайте с нещо различно - солен пудинг, кекс с колбас, солени палачинки.

Ако основното ви ястие е месо, то задължително сосът е отстрани. Правилото е – сервира се само месото, а след това се поднася сосиера, от която всеки може да си сипе сос, ако и колкото желае. Гарнитурата се поднася последна или най-добре се поставя в купа в средата на масата, така че всеки да си сипе сам.

За десерт винаги може да заложите на плодове, но ако имате време, пригответе нещо специално.

За вечеря

И на вечеря блюдата трябва да са три и основното правило е доброто комбиниране. Логично, ако ордьовърът е с риба, основното ястие не трябва да бъде също от риба. Важно е също как гарнитурата се съчетава не само с основното ястие, но и с останалите. Например, ако е от макарони, за десерт не трябва да имате също сладки макарони или тестен сладкиш.

Най-важното правило е преди гостите да дойдат, всичко да е готово - от ястията до подредбата на приборите. По етикет не се приема добре, ако домакинята става прекалено често от масата, за да донася липсващ прибор или допълнителна чаша.

Дори салатата трябва да бъде предварително подправена. Освен това трябва да знаете, че не бива на масата да има олио, оцет, майонеза, кетчуп и всякакви други неща за овкусяване. По етикет са разрешени единствено готовите вече дресинги, сол и пипер. Освен това всички допълнителни чинии и ястия – салати, хляб и други, се сервират отляво, само чашата за кафе трябва да се сложи отдясно на госта.

-----

Дори настаняването на гостите трябва да е по етикет. По принцип е прието гостите да седят мъж, жена, мъж, жена. Ако обаче не са под точен брой от двата пола, тогава поне се спазва правилото от двете страни на домакинята да седят мъже, а от двете страни на домакина – жени. Не е задължително съпрузите да седят един до друг.

-----

Ако гостите ви поднесат цветя, редно е да ги натопите веднага.

Ако ви поднесат подарък, препоръчва се да го разопаковате веднага и да благодарите.

Ако имате повече гости, по етикет съпругът посреща новодошлите, съпругата остава при вече наличните. Но най-добре е и двамата да посрещнат всички гости на вратата, а съпругът да помогне за връхните дрехи.

Ако някой от гостите пожелае допълнително, по етикет домакинът слага допълнително и на себе си, за да не го кара да се чувства неудобно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X